ßßß Cookit - przepis na Czosnkowo koperkowy sos / dip do pieczonych ziemniakďż˝w i frytek

Czosnkowo koperkowy sos / dip do pieczonych ziemniak�w i frytek

nazwa

Wykonanie

Wraz z poprawiającą się pogodą co raz częściej przygotowujemy potrawy pieczone oraz potrawy z grilla. Czosnkowo koperkowy dip idealnie podkreśli smak pieczonych lub grillowanych ziemniaków oraz frytek. Idealnie również sprawdzi się do pieczonego drobiu czy kiełbasek. Oczywiście, mówiąc o grillowaniu, nie mam na myśli jedynie grilla zewnętrznego, ponieważ nie każdy ma ogródek (ja nie mam) i nie zawsze pogoda pozwala na jedzenie na zewnątrz. Dzisiejszy sos jest tak samo idealny do mięs pieczonych w piekarniku czy smażonych na patelni grillowej - przez cały rok, nie tylko latem.
4 czubate łyżki majonezu
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę
4 łyżki siekanego koperku
szczypta soli i szczypta mielonego pieprzu (białego, jeśli nie chcemy, by pieprz był widoczny w sosie lub czarnego, jeśli nam to nie przeszkadza)
Składniki sosu mieszamy. doprawimy do smaku solą i pieprzem. Sos można jeść od razu, warto go jednak odstawić do lodówki na ok. 20 minut, by smaki się połączyły.
Sos można przechowywać w lodówce do 48 godzin.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/05/Czosnkowo-koperkowy-sos-dip-do-pieczonych.html