Wykonanie
Wraz z poprawiającą się pogodą co raz częściej przygotowujemy potrawy pieczone oraz potrawy z grilla.
Czosnkowo koperkowy dip idealnie podkreśli smak pieczonych lub grillowanych
ziemniaków oraz frytek. Idealnie również sprawdzi się do pieczonego drobiu czy kiełbasek. Oczywiście, mówiąc o grillowaniu, nie mam na myśli jedynie grilla zewnętrznego, ponieważ nie każdy ma ogródek (ja nie mam) i nie zawsze pogoda pozwala na jedzenie na zewnątrz. Dzisiejszy
sos jest tak samo idealny do
mięs pieczonych w piekarniku czy smażonych na patelni grillowej - przez cały rok, nie tylko latem.
4 czubate łyżki
majonezu2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 12%1 łyżka
soku z cytryny1-2 ząbki
czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę4 łyżki siekanego
koperkuszczypta
soli i szczypta mielonego
pieprzu (białego, jeśli nie chcemy, by
pieprz był widoczny w sosie lub czarnego, jeśli nam to nie przeszkadza)Składniki sosu mieszamy. doprawimy do smaku
solą i
pieprzem. Sos można jeść od razu, warto go jednak odstawić do lodówki na ok. 20 minut, by smaki się połączyły.Sos można przechowywać w lodówce do 48 godzin.