Wykonanie
Poziom trudnościMniszek często jest nazywany
mleczem. To z niego później wyrosną piękne dmuchawce, które są
owocami mniszka. Na
syrop leczniczy z mniszka najlepsze są
młode kwiatki zbierane w maju (starsze mają posmak goryczy). Najlepszy moment na zbieranie to przedpołudnie w
słoneczny dzień – wtedy kwiatki są szeroko otwarte i aromatyczne. Przy zbieraniu należy unikać miejsc w okolicy dróg i pól uprawnych ze względu na zanieczyszczenia i możliwość skażenia pestycydami. Domowy
syrop z mniszka lekarskiego ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Można go stosować na ból gardła i uporczywy kaszel. Taki
syrop wspomaga pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego i nerek. Ma działanie oczyszczające dla organizmu. W zeszłym roku dostałam
syrop od przyjaciółki, w tym roku postanowiłam go sama przygotować. Podczas gdy ja zbierałam kwiatki mniszka na swojej działce, sąsiedzi martwili się jak pozbyć się chwastu na ich działkach.Składniki:400 g kwiatów mniszka1 litr
wody1 kg
cukrusok z 1 dużej
cytrynySposób przygotowania:Zerwać kwiatki mniszka lekarskiego.
Rozsypać na
białym materiale i poczekać aż z kwiatków wyjdą wszystkie owady.
Płatki odciąć od zielonej podstawy (zielone wyrzucić), zalać
wodą i zagotować.
Po 15-20 minutach wyłączyć, odstawić na ok. 24 godziny. Kwiatki odcedzić na sitku, porządnie odcisnąć i wyrzucić.
Do pozostawionego płynu dodać
cukier i
sok z cytryny, bez pestek.
Gotować ok. 2 godziny aż płyn osiągnie gęstość
syropu.
Jeśli
syrop zbyt mocno zgęstnieje, dodać odpowiednią ilość
wody. Ostudzić. Przelać do wyparzonych naczyń.
Na zdrowie!