Wykonanie
Kiedy przygotowywałam
nalewkę z aronii wpadłam na pomysł przygotowania również soku lub
syropu z tego pełnego zdrowia
owocu. Taki
syrop idealny jest na zimę, idealnie smakuje w
herbatce lub samej wodzie. Jego właściwości będą zapobiegać zimowym przeziębieniom.
Syrop z aronii
1 kg aroniilitr
wody1 kg
cukru100 sztuk liści
wiśnisok z cytryny lub łyżeczka kwasku
cytrynowegoUmytą i przebraną aronię wsypać do garnka warstwami z umytymi liśćmi
wiśni (liście
wiśni wyciągają goryczkę z aronii).Zalać
wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, w tym czasie rozgniatać
owoce by puściły sok.Sok odcedzić przez gęste sito wyłożone ściereczką.Dodać do soku
sok z cytryn lub kwasek
cytrynowy i
cukier.Ponownie zagotować.Taki gorący
syrop przelać do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.Z przepisu powstaje gęsty i słodki
syrop do rozcieńczania, do picia jako sok.