ßßß Cookit - przepis na Tajska kokosowa zupa z krewetkami i kurczakiem

Tajska kokosowa zupa z krewetkami i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Kokosowa zupa z krewetkami i kurczakiem jest jedną z moich ulubionych. Przepyszna zmodyfikowana wersja tajskiej zupy Tom Yum. Ostra, lekko kwaśna, odrobinę słodka, absolutnie przepyszna, z dodatkiem mleka kokosowego, krewetek i kurczaka. Z reguły zupę tę przyrządzam z użyciem mojej ulubionej pasty Tom Yum firmy Kanokwan lub Lobo – znajdziecie ją na dziale azjatyckim w polskich sklepach lub w internecie. Spróbujcie koniecznie. Dla urozmaicenia zupę tę można podawać z makaronem ryżowym.
PS. Jeśli szukacie przepisu na autentyczną zupę Tom Yum w tradycyjnej wersji – sprawdźcie ten przepis Tom Yum Goong – autentyczny przepis .
Przepis na Tajską kokosową zupę z krewetkami i kurczakiem znajdziecie poniżej.
Jaką pastę Tom Yum wybrać?
W sklepach znajdziecie dużo różnych past Tom Yum – niektóre lepsze drugie gorsze. Ja przetestowałam ich już naprawdę dużo i szczerze mogę Wam polecić pastę firmy Kanokwan i Lubo. Sprawdźcie, może uda znaleźć Wam się je w sklepie lub zamówcie przez internet. Nie polecam natomiast pasty Tom Yum firmy Thai Heritage – nie była zbyt dobra.
Najlepsze pasty Tom Yum (przetestowane przeze mnie)
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
W sumie: 35 minut
Porcje: 6
Składniki
2 litry wody
2 łodygi trawy cytrynowej
kilka plastrów galangalu
kilka plastrów imbiru
3 małe papryczki chili
5 dużych liści limonki kaffir
30 g pasty Tom Yum Kanokwan lub Lobo
1 pierś z kurczaka (ok. 250 g)
garść surowych krewetek black tiger
2 papryki (280 g)
400 g mleczka kokosowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki cukru lub ½ łyżeczki ekstraktu ze stewii (ostrożnie, do smaku)
Przygotowanie
W dużym garnku zagotować 2 litry wody.
Dodać lekko zmiażdżoną nożem trawę cytrynową, plastry galangalu i imbiru, papryczki chili, liście limonki kaffir oraz pastę Tom Yum.
Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, a następnie dodać do zupy.
Gotować przez około 15 minut, a następnie dodać mleko kokosowe, sos rybny, słodką paprykę i cukier lub stewię i gotować kolejne 5 minut.
Dodać surowe krewetki i gotować zupę jeszcze 5 minut.
Podawać w miskach, posypując świeżą kolendrą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 510 g Kalorie: 184 kcal Tłuszcze: 13,5 g Węglowodany: 7,4 g Błonnik: 1,4 g Białko: 10,4 g
3 . 5.3208
Podoba Ci się ten przepis?
Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
Źródło:http://missberry.pl/kokosowa-zupa-z-krewetkami-i-kurczakiem