Wykonanie
Kokosowa zupa z
krewetkami i
kurczakiem jest jedną z moich ulubionych. Przepyszna zmodyfikowana wersja tajskiej zupy Tom Yum. Ostra, lekko kwaśna, odrobinę słodka, absolutnie przepyszna, z dodatkiem
mleka kokosowego,
krewetek i
kurczaka. Z reguły zupę tę przyrządzam z użyciem mojej ulubionej pasty Tom Yum firmy Kanokwan lub Lobo – znajdziecie ją na dziale azjatyckim w
polskich sklepach lub w internecie. Spróbujcie koniecznie. Dla urozmaicenia zupę tę można podawać z
makaronem ryżowym.PS. Jeśli szukacie przepisu na autentyczną zupę Tom Yum w tradycyjnej wersji – sprawdźcie ten przepis Tom Yum Goong – autentyczny przepis .Przepis na Tajską
kokosową zupę z
krewetkami i
kurczakiem znajdziecie poniżej.
Jaką pastę Tom Yum wybrać?W sklepach znajdziecie dużo różnych past Tom Yum – niektóre lepsze drugie gorsze. Ja przetestowałam ich już naprawdę dużo i szczerze
mogę Wam polecić pastę firmy Kanokwan i Lubo. Sprawdźcie, może uda znaleźć Wam się je w sklepie lub zamówcie przez internet. Nie polecam natomiast pasty Tom Yum firmy Thai Heritage – nie była zbyt dobra.Najlepsze pasty Tom Yum (przetestowane przeze mnie)Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 25 minutW
sumie: 35 minutPorcje: 6Składniki2 litry
wody2 łodygi
trawy cytrynowejkilka plastrów galangalukilka plastrów
imbiru3 małe
papryczki chili5 dużych liści
limonki kaffir30 g pasty Tom Yum Kanokwan lub Lobo1
pierś z kurczaka (ok. 250 g)garść surowych
krewetek black tiger2
papryki (280 g)400 g
mleczka kokosowego2 łyżki
sosu rybnego1 łyżeczka
słodkiej papryki2 łyżeczki
cukru lub ½ łyżeczki ekstraktu ze
stewii (ostrożnie, do smaku)PrzygotowanieW dużym garnku zagotować 2 litry
wody.Dodać lekko zmiażdżoną nożem
trawę cytrynową, plastry galangalu i
imbiru,
papryczki chili, liście
limonki kaffir oraz pastę Tom Yum.
Pierś z kurczaka i
paprykę pokroić w kostkę, a następnie dodać do zupy.Gotować przez około 15 minut, a następnie dodać
mleko kokosowe,
sos rybny,
słodką paprykę i
cukier lub
stewię i gotować kolejne 5 minut.Dodać surowe
krewetki i gotować zupę jeszcze 5 minut.Podawać w miskach, posypując świeżą
kolendrą. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 510 g Kalorie: 184 kcal Tłuszcze: 13,5 g Węglowodany: 7,4 g Błonnik: 1,4 g
Białko: 10,4 g3 . 5.3208
Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!