Wykonanie
Na przygotowanie tajskiej zupy Tom Yum jest milion sposobów. Występuje ona naprawdę w wielu, wielu wersjach i właściwie każdy wyobraża sobie jej smak inaczej ;) Podczas pobytu w samej Tajlandii przekonałam się, że nawet w rodzimym
kraju tej zupki, sposoby na jej przygotowanie diametralnie się różnią. Jedni przygotowują Tom Yum w bardzo szybki sposób - z przypraw,
krewetek,
wody i
papryki. Inni spędzają w kuchni cały dzień podczas robienia
wywaru ze skorupek
krewetek, miksowania różnych przypraw i
papryk. Przedstawiam zatem moją własną wersję przepisu na Tom Yum opartą na doświadczeniach z Tajlandii, ale również z orientalnych restauracji we Wrocławiu. Osobiście do przygotowywania Tom Yum używam woka, ponieważ jest najwygodniejszy, ale jeżeli ktoś nie dysponuje takim sprzętem, spokojnie można użyć zwykłej głebokiej patelni lub garnka z grubym dnem.Muszę wspomnieć, że oczywiście podczas przygotowywania zupki w mojej kuchni jak zwykle wydarzyło się kilka wypadków ;)
papryczka chilli wtarta w oko i zbita pokrywka od garnka nie zmusiła mnie jednak do zaprzestania gotowania ;)
Składniki- 300g
piersi z kurczaka- 10-13
krewetek black tiger- 1 puszka (500ml)
mleka kokosowego- 250ml
wody- 2
papryki- 1 duża
cebula- 2 małe
papryczki chilli- 1 łyżka
trawy cytrynowej- ok. 5 łyżek
papryki ostrej- ok. 3 łyżki
kolendry w proszku- 1 łyżka
cukru- sok z połowy
limonki- kilka kropli
sosu rybnegoPrzygotowanieW woku rozgrzać
olej i zeszklić
cebulę. Dodać pokrojonego w kostkę
kurczaka. Gdy
kurczak będzie podsmażony dodać pokrojoną w kosteczkę
paprykę, łyżkę
trawy cytrynowej i posiekane
papryczki chilli. Wszystkie składniki zalać
mlekiem kokosowym i
wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i doprawić zupę
ostrą papryką,
kolendrą w proszku,
cukrem,
sokiem z limonki i
sosem rybnym (zupa ma być ostra i intensywna). Można również użyć pasty Tom Yum, aby pogłębić aromat, jednak nie jest to konieczne. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 7 minut, w międzyczasie dodać
krewetki z ogonkami (powinny się gotować ok. 4 minut i przybrać
pomarańczowy kolor). Podawać w małych miseczkach i udekorować świeżą
kolendrą. Smacznego!
A oto pasta Tom Yum, której często używam. Przywiozłam sobie cały zapas z Tajlandii, jednak można ją także kupić w
sieci Kuchnie Świata ;)