ßßß Cookit - przepis na Cielęcina z beszamelem

Cielęcina z beszamelem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-500g cielęciny
-cebula
-pół kostki masła
-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz
Wykonanie:
Cielęcinę płuczemy , dobrze osuszamy. Najlepiej jest kupić lany kwałek od szynki. Ja kupiłam pakowane i niestey miałam w kawałkach, ale daliśmy sobie radę
.
Połowę masła topimy delikatnie, studzimy. Do masła dajemy pokrojoną w grube plastry cebulę i czosnek nie obrany , przekrojony na połówki.
Taką marynatą nacieramy cielęcinę i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso doprawiamy solą i pieprzem, zwijamy w wałek , okręcamy nitką. Ponieważ miałam dość nie foremne mięso , włożylam do siatki. Zresztą każde mięso można włożyć, potem się ładnie kroi na plastry.
Mięso obsmażamy na reszcie masła z każdej strony na rumiano. Dodajemy masło z cebulą i czosnkiem z marynaty. Wstawiamy przkryte do nagrzanego piekarnika do 130 st. Pieczemy powoli 1-2 godziny.
Podajemy z beszamelem, przepis tu.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.wordpress.com/2016/05/21/cielecina-z-beszamelem