ßßß Cookit - przepis na Domowy humus i pasta tahini

Domowy humus i pasta tahini

nazwa

Wykonanie

Humus to popularna potrawa na Bliskim Wschodzie. To pasta wytwarzana z nasion ciecierzycy (cieciorka, groch włoski). Cieciorka to prawdziwa bomba zdrowia. Jest cennym źródłem białka. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dzięki dużej zawartości błonnika, zapobiega zaparciom. Zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu. Zawiera kwas foliowy.
Pasta tahini – główny składnik humusu, to wykonana z ziaren sezamu pasta, która zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego wapnia – cenniejszego niż to, które znajduje się w mleku czy nabiale.
Klasycznie do przygotowania domowego humusu potrzebujemy cieciorki, pasty tahini (którą bez problemu możemy przygotować w domu), czosnku, soku z cytryny i przypraw.
Składniki na domową pastę tahini (1/2 szklanki):
5 czubatych łyżek ziarna sezamu
1 łyżka oliwy
1 łyżka oleju sezamowego
woda
Sezam prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, na złoty kolor. Uważamy, żeby nie przypalić. Przypalony sezam jest gorzki i niejadalny.
Uprażony sezam miksujemy z olejem. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możemy dodać wody, do uzyskania konsystencji gęstego ciasta na naleśniki.
Składniki na pastę humus:
1 szklanka suchej cieciorki
1/2 szklanki pasty tahini
4 łyżki soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
0 , 5 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżka sody oczyszczonej + o,5 łyżeczki do gotowania cieciorki
sól
woda
Cieciorkę dokładnie płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą, wsypujemy łyżkę sody oczyszczonej i moczymy przez całą noc. Im dłuższy czas moczenia, tym lepiej. Jeśli jest taka możliwość, można w międzyczasie wymienić wodę.
Rano wylewamy wodę, płuczemy cieciorkę, zalewamy świeżą wodą , dodajmy 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej i gotujemy na małym ogniu, do miękkości cieciorki. Nie dodajemy soli! Gdy podczas gotowania cieciorki na wodzie pojawi się piana, trzeba ją usunąć.
Odlewamy wodę i studzimy cieciorkę. Miksujemy z pastą i pozostałymi składnikami. Możemy dodać wody, do uzyskania ulubionej konsystencji. Chłodzimy w lodówce.
Podajemy z oliwą i posiekanymi ziołami. Idealny dodatek do pieczywa i warzyw.
Smacznego!
Źródło:https://zakateksmaku.wordpress.com/2016/05/08/domowy-humus-i-pasta-tahini