Wykonanie
Humus to popularna potrawa na Bliskim Wschodzie. To pasta wytwarzana z nasion
ciecierzycy (
cieciorka,
groch włoski).
Cieciorka to prawdziwa bomba zdrowia. Jest cennym źródłem
białka. Obniża ciśnienie
krwi i poziom cholesterolu. Dzięki dużej zawartości błonnika, zapobiega zaparciom. Zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu. Zawiera kwas foliowy.Pasta tahini – główny składnik humusu, to wykonana z ziaren
sezamu pasta, która zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego wapnia – cenniejszego niż to, które znajduje się w
mleku czy
nabiale.Klasycznie do przygotowania domowego humusu potrzebujemy
cieciorki, pasty tahini (którą bez problemu możemy przygotować w domu),
czosnku,
soku z cytryny i przypraw.Składniki na domową pastę tahini (1/2 szklanki):5 czubatych łyżek ziarna
sezamu1 łyżka
oliwy1 łyżka
oleju sezamowegowodaSezam prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, na złoty kolor. Uważamy, żeby nie przypalić. Przypalony
sezam jest gorzki i niejadalny.Uprażony
sezam miksujemy z
olejem. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możemy dodać
wody, do uzyskania konsystencji gęstego ciasta na naleśniki.Składniki na pastę humus:1 szklanka suchej
cieciorki1/2 szklanki pasty tahini4 łyżki
soku z cytryny1-2 ząbki
czosnku0 , 5 łyżeczki mielonego kuminu1 łyżka
sody oczyszczonej + o,5 łyżeczki do gotowania
cieciorkisólwodaCieciorkę dokładnie płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy zimną
wodą, wsypujemy łyżkę
sody oczyszczonej i moczymy przez całą noc. Im dłuższy czas moczenia, tym lepiej. Jeśli jest taka możliwość, można w międzyczasie wymienić
wodę.Rano wylewamy
wodę, płuczemy
cieciorkę, zalewamy świeżą
wodą , dodajmy 0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej i gotujemy na małym ogniu, do miękkości
cieciorki. Nie dodajemy
soli! Gdy podczas gotowania
cieciorki na wodzie pojawi się piana, trzeba ją usunąć.Odlewamy
wodę i studzimy
cieciorkę. Miksujemy z pastą i pozostałymi składnikami. Możemy dodać
wody, do uzyskania ulubionej konsystencji. Chłodzimy w lodówce.Podajemy z
oliwą i posiekanymi
ziołami. Idealny dodatek do
pieczywa i warzyw.Smacznego!