Wykonanie
Bardzo lubię
cieciorkę i wiele
razy zamierzałam zrobić hummus, lecz zazwyczaj ugotowana
cieciorka trafiała do sałatki lub od razu gotowałam z niej zupę. Tym razem pomógł mi przypadek, a raczej mąż poproszony o namoczenie
cieciorki, namoczył jej chyba ze 3 szklanki (bo była końcówka to wsypał wszystko). Tak oto wyszedł hummus i
cieciorka z
pomidorami w formie zupy. Hummus pochodzi z Bliskiego Wschodu i pewnie tak jak u nas przepis na bigos każdy dom ma swój, tam również receptur na hummus jest tyle ile domów. Moja wersja jest przygotowana pod
kubki smakowe domowników. Konsystencja jest mniej płynna, taka bardziej nam odpowiada, a dodatek
suszonych pomidorów fajnie podkreśla smak
cieciorki.Składniki:hummus:1 - 1 1/2 szklanki suchej
cieciorki3 łyżki
soku z cytryny2 - 3 ząbki
czosnku1 szklanka lodowatej
wody lub tak jak u mnie zimnego płynu po gotowaniu
cieciorkipasta tahini (gotowa pasta sezamowa lub zrobić samemu)6
pomidorów suszonych2 łyżki
oliwy z oliwek (opcjonalnie)
sólpasta tahini:1/2 szklanki ziaren
sezamu2 - 3 łyżki
oleju sezamowegoPrzygotowanie:
Cieciorkę opłukać
wodą i moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin,
wody ma być 2
razy tyle co
cieciorki.
Cieciorka podwoi swoją objętość.Po moczeniu
cieciorkę przełożyć do garnka z zimną
wodą (
wody ma być ze 2 cm ponad
cieciorkę), gotować do miękkości (gdy można bez wysiłku rozgnieść ją w palcach). Czas gotowania tak 1 - 1 1/2 godziny, zależy od rodzaju posiadanej
cieciorki. Wiem, że po dodaniu
sody oczyszczonej czas gotowania się skraca, jednak nigdy tego nie sprawdzałam w obawie przed zmianą smaku
cieciorki.Po ugotowaniu wyjąć z
wody, a
wodę wystudzić i schłodzić. Jeśli chcemy otrzymać bardzo gładką i aksamitną pastę, to
cieciorkę należy obrać ze skórki (ja tego nie robię, odpowiada mi nieco szorstka pasta).Do przygotowania pasty tahini należy uprażyć
sezam na suchej patelni, uważając by nie przypalić.
Sezam włożyć do blendera i miksować do uzyskania jednolitej pasty, pod koniec dodając
olej sezamowy. Miksować aż będzie gęsta pasta.
Pomidory jeśli mamy suche to namoczyć przez 1 - 2 minuty we wrzątku, a następnie po odsączeniu zalać
oliwą z oliwek na co najmniej 10 minut. Po wyjęciu z
oliwy drobno pokroić.Do pasty tahini dodać
cieciorkę, drobno pokrojony
czosnek,
sok z cytryny, miksować w blenderze, co pewien czas podlewając zimną
wodą po gotowaniu
cieciorki. Ilość
wody dostosować do tego jaką konsystencję chcemy otrzymać, do smarowania czy do maczania
pieczywa lub warzyw. W połowie miksowania dodać pokrojone
pomidory, ze 2 łyżki
oliwy z oliwek (może być ta po moczeniu
pomidorów) i
sól do smaku.
Cieciorka w hummusie powinna być dobrze rozmiksowana, bez widocznych części ziaren
cieciorki.Mój hummus jest dość gęsty, raczej do smarowania niż do maczania
pieczywa.