Wykonanie
Ostatnio bardzo często piekę muffiny. Zazwyczaj słodkie, zamiast deseru, ciasta czy drobnej słodkości po obiedzie. Jednak nadmiar warzyw, które traciły swój termin przydatności "zmusił" mnie do upieczenia wytrawnych muffinek. Wymieszałam to, co miałam pod ręką. Z powodu braku zwykłej
mąki, jedną szklankę zastąpiłam
mąką bezglutenową. Z powodzeniem jednak możecie użyć 2,5 szklanek
mąki pszennej. A sam przepis naprawdę polecam. Moja siostra się nimi zajadała. :)15-17 muffinekSkładniki:1/2
cukiniigarść tartego,
żółtego sera1
papryczka chili1
szalotka wraz ze
szczypiorkiem6-7 plasterków
szynki2
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki bezglutenowej1 szklanka
mleka1/3 szklanki
oleju1/2 szklanki
śmietany 18%1/2 łyżeczki
soli1/5 łyżeczki
proszku do pieczeniapieprzPrzygotowanie:
Szynkę pokroić w kostkę.
Cukinie pokroić w kostkę.
Szalotkę wraz ze
szczypiorkiem posiekać. Papryczkę pokroić w plasterki i pozbawić nasion.Składniki suche połączyć w jednej misce (
mąki,
sól,
pieprz, proszek). Wymieszać. Składniki mokre połączyć w drugiej misce (
olej,
mleko,
śmietanę,
jajka). Wymieszać. Dodać dodatki jak warzywa,
ser i
szynkę.Zawartość obu misek połączyć i wymieszać. Ciasto przekładać do papilotek w formie na muffiny (do 0 , 5 cm od czubka foremki). Piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut do zazłocenia. Ostudzić.