ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pieczonej dyni i papryki

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki

nazwa

Wykonanie

Ostatnio bardzo mi smakują zupy kremy. Pyszne, aromatyczne i lekkie, a jednocześnie bardzo syte. Z dyni hokkaido, którą dostałam od Danusi (dziękuje kochana) zrobiłam pyszną zupę. Upiekłam ją w piekarniku razem z papryką. To połączenie smakowe wyszło genialne. Zdecydowanie wam polecam połączenie tych dwóch warzyw. Do zupy możecie dodać grzanki lub groszek ptysiowy, pieczoną bagietkę lub zjeść ją po prostu polaną oliwą. Po prostu pycha. Zupa świetnie rozgrzewa w chłodne dni i syci.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido
- 1 papryka czerwona (duża)
- 2 ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- papryczka chili
- łyżka sosu sojowego
- 2 gałązki selera naciowego
- kawałek pora
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Dynię kroimy na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą i posypujemy solą. Obok dyni układamy naszą paprykę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Do garnka wlewamy pół litra wody i wkładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, por, ziemniaki i pokrojony seler naciowy, wrzucamy także papryczkę chili - ilość już zależy od waszych upodobań smakowych. Gotujemy - w tym samym czasie co piecze się nasza dynia. Następnie dynię wyciągamy z piekarnika, paprykę wkładamy na chwilę do woreczka, który szczelnie zamykamy. Dynię obieramy ze skórki i wkładamy do naszych warzyw, które już zdejmujemy z ognia. Następnie obieramy paprykę ze skórki - powinna zejść bez problemu. Dokładamy ją do warzyw. Miksujemy blenderem na krem. Przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym. Przekładamy do miseczek, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy pieprzem, możemy podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/12/zupa-krem-z-pieczonej-dyni-i-papryki.html