ßßß Cookit - przepis na Bułki drożdżowe z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Bułki drożdżowe z pieczarkami i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Witajcie, jestem. W końcu siadłam i mam chwilkę czasu. Cały weekend gdzieś latam, a to zakupy - już świąteczne powoli, prezenty i inne ważne sprawy. Dzisiaj Mikołajki, więc czas spędzony wspólnie z rodzinką i gotowanie. Przygotowuje się do jaglanego detoksu, przeczytałam już książkę, zaopatrzyłam się w niezbędne składniki i dzisiaj szykowałam sobie dania, piekłam warzywa, gotowałam kaszę jaglaną i komosę ryżową, zrobiłam gar zupy pomidorowo-marchewkowej z kaszą jaglaną.
Tak więc nazbieram ciekawe i pyszne przepisy, którymi z pewnością się z wami podzielę. Podzielę się także moimi wrażeniami podczas detoksu. Będzie zdrowo, pysznie i kolorowo. A teraz zapraszam was na smakowite buły drożdżowe z pieczarkami i suszonymi pomidorami, które upiekłam wczoraj w ramach naszego Wypiekania na śniadanie. Buły są świetne, planuje takie zrobić również na święta, będą super smakowały z barszczykiem. Naprawdę warto je zrobić.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 50 g mleka w proszku
- 200 ml wody
- 60 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 12 g świeżych drożdży plus łyżeczka cukru
farsz
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 100 g suszonych pomidorów (ja miałam z zalewy)
- rozbełtane jajko do posmarowania
- sezam biały i czarny do posypania (może być mak)
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru, odstawiamy na chwilkę. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z mlekiem w proszku i solą. Dodajemy wodę z drożdżami i miękkie masło i wyrabiamy ciasto, ja wyrobiłam w mikserze z hakiem. Odstawiamy miskę i przykrywamy ściereczką, w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz - pieczarki kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę i wszystko razem jeszcze chwilkę smażymy. Dodajemy posiekane pomidory i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z ciasta formujemy 6 kulek i rozpłaszczamy je na placki, na środku każdego placka układamy farsz pieczarkowy i zlepiamy, formujemy bułki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy jeszcze ściereczką i pozwalamy im rosnąć jeszcze 40 minut. Następnie smarujemy buły rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Ja pod koniec pieczenia - dosłownie trzy minuty włączyłam funkcję termoobiegu. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno.
Bułki wypiekałam razem z:
- Bernadettą
- Izą
- Ewą
- Aliną
- Wiosenką
- Ewą
- Małgosią
- Martą
- Asią
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/12/buki-drozdzowe-z-pieczarkami-i.html