ßßß Cookit - przepis na Ajerkoniak cynamonowy

Ajerkoniak cynamonowy

nazwa

Wykonanie

Mam dla was jeszcze jedną świąteczną propozycję, taką typowo świąteczną. Ajerkoniak cynamonowy. Pyszny i bardzo aromatyczny, typowo babski umilacz. Chociaż chłopy także go uwielbiają. Taki ajerkoniak świetnie wpisuje się w miły wieczór, przy ubranej choince i świecach.
Taki ajerkoniak idealnie da nam chwilę wytchnienia przy świątecznych pichceniu dań, sprzątaniu. Jest pyszny zawsze i wszędzie. Ja zawsze ajerkoniak robiłam w moim Thermomix, ale tym razem dzięki pomocy Małgosi z Daylicooking powstał ajerkoniak robiony tradycyjnie. I wyszedł równie pyszny. Zdecydowanie polecam jako dodatek na świąteczny stół.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 6 żółtek
- 250 g cukru trzcinowego
- 300 ml wódki
- 400 ml mleka skondensowanego niesłodkiego
- 2 łyżeczki cynamonu - płaskie
Wykonanie:
Żółtka wbijamy do misy (potrzebujemy takiej, aby postawić ją na garnku z gotującą się wodą). Dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką lub miksujemy mikserem. Jak już żółtka będą puszyste do miskę stawiamy na garnek z gotującą się wodą i mieszamy - teraz najlepiej trzepaczką. Żółtka powinny się lekko ocieplić - pamiętajmy, że musimy ciągle mieszać. Następnie dodajemy mleko skondensowane i dalej gotujemy na parze, aż mleko zrobi się ciepłe a cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Dodajemy cynamon i na koniec wlewamy wódkę. Jeszcze gotujemy chwilkę, całość prac gotowania na parze trwa około 10 minut. Ajerkoniak powinien być ciepły, prawie gorący. Musimy go obserwować mieszając, jest gotowy gdy lekko zgęstnieje. Przelewamy go wówczas do butelki i odstawiamy, aby wystygnął. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/12/ajerkoniak-cynamonowy.html