Wykonanie
Crema catalana – tradycyjny kataloński deser, przygotowywany na bazie
mleka,
cytryny,
żółtek, kory
cynamonu i
mąki kukurydzianej . Zazwyczaj jego powierzchnię stanowi karmelizowany
cukier.Jest bardzo podobny do francuskiego crème brûlée, jednak w odróżnieniu od niego jest przygotowywany na bazie
mleka, a nie
śmietany.W Katalonii
jada się go najczęściej w dzień świętego Józefa (19 marca).
Składniki :Na 6 porcji.8
Żółtek1lt
mleka200g
cukryPlus
cukier trzcinowy do spalenia na wierzchu
Skorka cytrynyLaska
cynamonuMaka ryżowaSposób przygotowania:Mieszamy ze sobą
mleko,
żółtka cukier oraz
mąkę ryżowa, dodajemy
skórkę z cytryny (w całości, gdyż skórkę należy później wyjąć). Całość gotować ok. 15 min często mieszając.Po ugotowaniu przelać najlepiej do glinianych miseczek oraz ostudzić. Na koniec posypać ciemnym
cukrem i przy pomocy palnika kuchennego spalic
cukier na karmel.
Mąkę ryżowa możemy uzyskać z
ryżu, jeżeli nie mamy takiej możliwości możemy użyć
mąkę kukurydziana.