ßßß Cookit - przepis na Budyń jablkowy

Budyń jablkowy

nazwa

Wykonanie

Budyń to według mnie smak dzieciństwa. Z tym, że jeszcze kilka lat temu jadłam go w wersji z torebki. Teraz całkowicie go porzuciłam i budyń przygotowuję sama, od podstaw. Jest to bardzo proste. Najczęściej robię waniliowy i czekoladowy, ale pokazywałam wam też wersję truskawkową, gryczaną i cieciorkową .
Dziś mam dla was coś bardziej jesiennego- budyń z jabłkiem i cynamonem. Wyszedł pyszny, o intensywnym smaku.
Podałam go ze świeżym jabłkiem, migdałami i domowymi bezikami.
Składniki na 2 porcje:
2 nieduże jabłka
1,5 szklanki mleka
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
żółtko
łyżeczka cukru trzcinowego / białego
łyżeczka cynamonu
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na male cząstki. Blendujemy je w garnku na gładkie puree, dodajemy szklankę mleka, cukier, cynamon i zagotowujemy. W międzyczasie, w szklance mieszamy resztę mleka, żółtko i mąkę ziemniaczaną, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą mieszankę dodajemy do mleka gotującego się w garnku. Budyń gotujemy jeszcze przez kilka minut, stale mieszając. Przekładamy go do pucharków, przypieramy i podajemy.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/09/budyn-jablkowy.html