Wykonanie
Mam dla was jeszcze jedną świąteczną propozycję, taką typowo świąteczną.
Ajerkoniak cynamonowy. Pyszny i bardzo aromatyczny, typowo babski umilacz. Chociaż chłopy także go uwielbiają. Taki
ajerkoniak świetnie wpisuje się w miły wieczór, przy ubranej choince i świecach.Taki
ajerkoniak idealnie da nam chwilę wytchnienia przy świątecznych pichceniu dań, sprzątaniu. Jest pyszny zawsze i wszędzie. Ja zawsze
ajerkoniak robiłam w moim Thermomix, ale tym razem dzięki pomocy Małgosi z Daylicooking powstał
ajerkoniak robiony tradycyjnie. I wyszedł równie pyszny. Zdecydowanie polecam jako dodatek na świąteczny stół.Zapraszam :-)Składniki:- 6
żółtek- 250 g
cukru trzcinowego- 300 ml
wódki- 400 ml
mleka skondensowanego niesłodkiego- 2 łyżeczki
cynamonu - płaskieWykonanie:
Żółtka wbijamy do misy (potrzebujemy takiej, aby postawić ją na garnku z gotującą się
wodą). Dodajemy
cukier i ubijamy trzepaczką lub miksujemy mikserem. Jak już
żółtka będą puszyste do miskę stawiamy na garnek z gotującą się
wodą i mieszamy - teraz najlepiej trzepaczką.
Żółtka powinny się lekko ocieplić - pamiętajmy, że musimy ciągle mieszać. Następnie dodajemy
mleko skondensowane i dalej gotujemy na parze, aż
mleko zrobi się ciepłe a
cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Dodajemy
cynamon i na koniec wlewamy
wódkę. Jeszcze gotujemy chwilkę, całość prac gotowania na parze trwa około 10 minut.
Ajerkoniak powinien być ciepły, prawie gorący. Musimy go obserwować mieszając, jest gotowy gdy lekko zgęstnieje. Przelewamy go wówczas do butelki i odstawiamy, aby wystygnął. Przechowujemy w lodówce.