Wykonanie
Dzisiaj pewnie każdy z nas już zaczął szykować świąteczne smakołyki, ja wróciłam z pracy i zaszyłam się w kuchni. Powoli przygotowałam kilka dań, które mogą poleżeć. Zrobiłam mazurka bo bez niego nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Kruche ciasto i ta
słodycz, pyszności.Przepis na ciasto kruche znalazłam u Dorotki, zmniejszyłam o połowę składniki a reszta to moja radosna twórczość. Pysznie ozdobionego mazurka zrobiłam z pomocą słodkości od Karmello .Chciałabym Wam już dzisiaj życzyć wspaniałych Świąt Wielkanocnych, pełnych radości i rodzinnej atmosfery, pyszności na
stole i ciepła w
sercu. Smacznego jajeczka i mokrego dyngusa.A teraz zapraszam już na mazurka :-)Składniki:- 100 g zimnego
masła- 50 g
cukru (ja dałam zwykły a nie puder)- 1
żółtko- 175 g
mąki pszennej- 1 łyżeczka gęstej, kwasnej
śmietany 18%-
bakalie w
czekoladzie do ozdoby-
czekoladki- k remy jasny i ciemny
orzech laskowy-
płatki migdałów-
orzechy nerkowca-
konfitura pomarańczowaPrzygotowanie:Do miski przesiewamy
mąkę, następnie dodajemy pokrojone zimne
masło,
śmietanę,
cukier i rozbełtane widelcem
żółtko. Wszystko dokładnie zagniatamy. Ja zrobiłam to w moim Thermomix, wrzuciłam wszystkie składniki na ciasto do naczynia i wyrobiłam czas 40 sek, obr, 5-6, pomocna była kopystka do mieszania.Ciasto chowamy do lodówki na około 1 godziny. Następnie ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt, można blat podsypać lekko
mąką. Wycinamy równy kształt prostokąta a z reszty ciasta robimy wałeczki i przyczepiamy je na krawędziach (ja zrobiłam jeszcze wzorek drewnianym widelcem). Przekładamy mazurka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół przez około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Studzimy po upieczeniu. Smarujemy go
konfiturą pomarańczową, następnie połowę kremem jasnym a połowę kremem ciemnym. Ozdabiamy według uznania. Ja ozdobiłam
migdałami w
czekoladzie i
czekoladkami,
płatkami migdałów i
orzechami nerkowca.