ßßß Cookit - przepis na Mazurek z polewą kajmakową

Mazurek z polewą kajmakową

nazwa

Wykonanie

Nie jest to typowy mazurek kajmakowy, bo zamiast stężałej masy oblany jest płynną jak miód polewą. Takie rozwiązanie sprawia, że jedzenie ciasta wprawdzie nie należy do najczystszych czynności, ale ta niewielka niedogodność rekompensowana jest przyjemnym dla oka widokiem rozpływającej się po talerzu delikatnej polewy kajmakowej...
Składniki na okrągły mazurek o średnicy 22 cm
Na spód:
(przepis na spód jest taki sam, jak w przepisie na mazurek cytrynowy i pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "White Plate. Słodkie")
160 g mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)
105 g masła
2 duże żółtka ugotowane na twardo (z jajek z chowu ekologicznego)
1 łyżka śmietany 18%
50 g drobnego cukru do wypieków
Na wierzch:
2-3 łyżki konfitury morelowej
ok. pół kubka polewy kajmakowej (przepis niżej)
bakalie do ozdobienia (np. płatki migdałowe, suszona żurawina, orzechy)
Przygotowanie
Polewa kajmakowa:(najlepiej przygotować dzień lub kilka dni wcześniej)
Do garnka o grubym dnie wlać 2 szklanki mleka, 1 szklankę cukru i ziarna wyskrobane z 1 laski wanilii. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu przez ok. godzinę. Po tym czasie masa zgęstnieje i nabierze ładnego "krówkowego" odcienia. Pod koniec gotowania, gdy zacznie bulgotać, trzeba pilnować, aby się nie przypaliła. Gotową masę przelać do szklanego pojemnika (może być kubek) i szczelnie przykryć. Po ostudzeniu wstawić do lodówki.
Mazurek:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
W pojemniku malaksera umieścić składniki ciasta (mąkę wcześniej przesiać). Miksować tylko do momentu, aż składniki się połączą.
Formę (u mnie okrągła tortownica o średnicy 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić ciastem, a następnie zrobić nakłucia widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do czasu, aż ciasto nabierze złocistego koloru (ok. 30-40 min).
Po ostudzeniu posmarować spód cienką warstwą konfitury morelowej. Wstawić na kilkanaście minut do piekarnika z włączoną opcją termoobiegu, żeby konfitura przeschła.
Polewę kajmakową delikatnie podgrzać (żeby stała się lekko płynna - jak miód) i wylać na ciasto, a następnie posypać dowolnymi bakaliami. (tworzenie finezyjnych wzorów nie sprawdzi się przy tym mazurku, bo wszystkie popłyną razem z polewą...)
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/03/mazurek-z-polewa-kajmakowa_27.html