Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was najlepsze placki jakie
jadłam. Pyszne i chrupiące, oglądałam kiedyś program
Magdy Gessler "Kuchenne Rewolucje" i tam robili takie placki, proporcji nie pamiętam, utkwiło mi pamięci to, że tarkują
ziemniaki na tarce, i odciskają
wodę dodając tylko osadzającą się
skrobię.Dodałam
jajo i
mąkę i tak powstały pyszne placki. Do tej
pory miksowałam
ziemniaki z resztą składników w moim TM, tym razem pełne poświęcenie i tarkowanie.Zapraszam serdecznie :-)Składniki:- 2 kg
ziemniaków- 2
jajka- 5 łyżek
mąki pszennej- 1,5 łyżeczki
soli-
olej ryżowy do smażenia OleofarmWykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy pół łyżeczki
soli i mieszamy, odstawiamy na pół godziny, aby
ziemniaki puściły sok. Następnie odciskamy
ziemniaki, ja zrobiłam to ręcznie,
wodę wylewamy a do
ziemniaków dodajemy osadzoną
skrobię. Wbijamy
jajka i wsypujemy
mąkę i resztę
soli, mieszamy. Na patelnię wlewamy
olej ryżowy i rozgrzewamy, nakładamy porcję ciasta łyżką i spłaszczamy placki, nie mają być grube. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu. Ja placki zjadłam same bez niczego, mój mąż z
jogurtem i
cukrem a syn z
ketchupem. Były pyszne.