ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was najlepsze placki jakie jadłam. Pyszne i chrupiące, oglądałam kiedyś program Magdy Gessler "Kuchenne Rewolucje" i tam robili takie placki, proporcji nie pamiętam, utkwiło mi pamięci to, że tarkują ziemniaki na tarce, i odciskają wodę dodając tylko osadzającą się skrobię.
Dodałam jajo i mąkę i tak powstały pyszne placki. Do tej pory miksowałam ziemniaki z resztą składników w moim TM, tym razem pełne poświęcenie i tarkowanie.
Zapraszam serdecznie :-)
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- olej ryżowy do smażenia Oleofarm
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy pół łyżeczki soli i mieszamy, odstawiamy na pół godziny, aby ziemniaki puściły sok. Następnie odciskamy ziemniaki, ja zrobiłam to ręcznie, wodę wylewamy a do ziemniaków dodajemy osadzoną skrobię. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę i resztę soli, mieszamy. Na patelnię wlewamy olej ryżowy i rozgrzewamy, nakładamy porcję ciasta łyżką i spłaszczamy placki, nie mają być grube. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu. Ja placki zjadłam same bez niczego, mój mąż z jogurtem i cukrem a syn z ketchupem. Były pyszne.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/12/placki-ziemniaczane.html