Wykonanie
Czy wiesz, że
koncentrat pomidorowy jest świetnym źródłem likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem). Pomaga naszemu ciału zwalczać wolne rodniki i przez to obronić się przed
rakiem. Za to
pomidory z puszki mają w sobie ogromne pokłady witaminy A, potasu oraz magnezu. I chociaż trudno w to uwierzyć, to warto spożywać
przetwory pomidorowe częściej niż świeże
pomidory.Zarówno
koncentrat pomiodorowy jak i puszki z
pomidorami to jest to, co zawsze mam w swojej spiżarni. Można z nich wyczarować przepyszny sos w zaledwie kilka minut i tylko od nas zależy jaki nadamy mu charakter. Akurat dzisiaj miałam ochotę na coś bardziej azjatyckiego, jednak z
dyniową, jeszcze jesienną nutą.Skład (2-4 porcje):1 puszka krojonych
pomidorów,1
czerwona cebula,2 ząbki
czosnku,2cm korzeń
imbiru,2 łyżeczki czerwonej pasty
curry,2-3 łyżki
miodu lub
syropu klonowego,4 łyżki
koncentratu pomidorowego,1/2 puszki
mleka kokosowego + trochę do ozdobienia,sok z 1
limonki,
olej kokosowy lub
masło klarowane do smażenia,
sól do smaku.1/2 upieczonej dyni piżmowej*,
ser paneer (zrób go w domu – tutaj przepis!)do podania polecam
ryż basmati.*
Dynię przekroić na pół i przekrojoną stroną do dołu piec w 180st przez około 40 min. Następnie wydrążyć nasiona, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do tego przepisu potrzebujemy 1/2 dyni (po inne przepisy z
dynią wejdź tutaj).
Cebule,
czosnek i
imbir drobno posiekać i lekko podsmażyć. Następnie posolić i dodać
miód oraz pastę
curry, całość smażyć do zezłocenia.Do smażących się przypraw dodać
koncentrat pomidorowy, wymieszać chwilę podsmażać. Następnie wlać puszkę krojonych
pomidorów.
Pomidory odparowywać, aż będą miały gładką konsystencje, możliwe, że będzie trzeba dodać trochę
wody, żeby
pomidory się rozpadły.Pod koniec gotowania dodać
mleko kokosowe i
sok z limonki.
Curry podawać z podsmażonym
serem panner lub
tofu, upieczoną
dynią pokrojoną w kostkę oraz
ryżem.
Bezglutenowe do 30 minut
Dynia Jednogarnkowe Jesień Przepisy Wegetariańskie obiadyAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisUtrzymuj odpowiednie nawodnienie - Jak pić większą ilość płynów?Następny wpisNajlepsze ciasto na bezglutenowe pierogi - Bezglutenowe Święta.Szybki, wegański i bezglutenowy obiad? Proszę bard [...] Czytaj dalej +
Makaron ryżowy z
dynią i
tofuŚwietny obiad, bardzo sycący, nieoczywisty i
przep [...] Czytaj dalej +Zapiekanka z
dyniąPo strasznie długiej przerwie wracam z bardzo pros [...] Czytaj dalej +Krem
pomidorowy z
gruszkąWłaśnie leży obok mnie miska z niedojedzonym kre [...] Czytaj dalej +