Wykonanie
Do robienia domowych
przetworów podchodzę raczej z rezerwą. Uwielbiam spędzać w kuchni długie godziny, jednak gotowanie tradycyjnej
konfitury z dużą ilością
cukru wolę zastąpić poprzez kupienie fajnych, dostępnych na rynku produktów słodzonych
sokiem jabłkowym. Inaczej jednak patrzę na słone dobroci w słoiku. Jednak, trzeba doprawić je po swojemu, żeby później prawdziwie się nimi cieszyć zimą. W tym roku pierwszy raz postanowiłam zrobić
suszone pomidory i
powiem szczerze, że efekt przerósł moje oczekiwania. Wyszły idealne!3 kg
pomidorów,2 łyżki
octu jabłkowego,
sól,około 400ml
oleju rzepakowego,opcjonalnie: suszone
zioła np.
bazylia,
oregano, kilka ząbków
czosnku.
Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne (można je zużyć do zupy pomidorowej lub sosu). Połówki
pomidorów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wydrążoną stroną do góry (wyjdą dwie blaszki). Posypać
solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90st C. Piec z uchylonymi drzwiczkami piekarnika przez około 3 godziny. Po tym czasie wyjąć, przestudzić.
Pomidory wrzucić do miski, dodać
ocet jabłkowy, wymieszać i przełożyć do sparzonych słoików do 3/4 wysokości. W tym momencie można dodać
czosnek,
zioła bądź inne dodatki.
Olej podgrzać w garnku do temperatury 110st C, czyli momentu, w którym jeszcze się nie gotuje, ale zaczyna lekko pachnieć i parować. Gorącym
olejem zalać słoiki, tak żeby
pomidory były przykryte. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli zostały zalane gorącym
olejem to nie trzeba ich pasteryzować.
Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2015-11-05Czas przygotowania30MCzas gotowania3HCałkowity czas3H 30MŚrednia ocena5na podstawie 1 ocenBardzo łatwe Bezglutenowe Dodatki Jesień Przekąski Przepisy
Przetwory wegańskieTagi
pomidoryAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisWegański koktajl bounty (
czekoladowo-
kokosowy)Następny wpisKanapka z
twarożkiemPomidor –
Bazylia –
Mozzarella di bufalaPasta
pomodoro e
mozzarella di bufala… Świet [...] Czytaj dalej +Domowe bułeczki hamburgeroweOdkrycie roku! Te bułeczki są po prostu wspaniałe. [...] Czytaj dalej +Domowe
czekoladki jak MichałkiNiedawno kupiłam nowe foremki na
czekoladki. Musia [...] Czytaj dalej +Krem
pomidorowy z
gruszkąWłaśnie leży obok mnie miska z niedojedzonym kre [...] Czytaj dalej +