ßßß Cookit - przepis na Domowe suszone pomidory

Domowe suszone pomidory

nazwa

Wykonanie

Do robienia domowych przetworów podchodzę raczej z rezerwą. Uwielbiam spędzać w kuchni długie godziny, jednak gotowanie tradycyjnej konfitury z dużą ilością cukru wolę zastąpić poprzez kupienie fajnych, dostępnych na rynku produktów słodzonych sokiem jabłkowym. Inaczej jednak patrzę na słone dobroci w słoiku. Jednak, trzeba doprawić je po swojemu, żeby później prawdziwie się nimi cieszyć zimą. W tym roku pierwszy raz postanowiłam zrobić suszone pomidory i powiem szczerze, że efekt przerósł moje oczekiwania. Wyszły idealne!
3 kg pomidorów,
2 łyżki octu jabłkowego,
sól,
około 400ml oleju rzepakowego,
opcjonalnie: suszone zioła np. bazylia, oregano, kilka ząbków czosnku.
Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne (można je zużyć do zupy pomidorowej lub sosu). Połówki pomidorów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wydrążoną stroną do góry (wyjdą dwie blaszki). Posypać solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90st C. Piec z uchylonymi drzwiczkami piekarnika przez około 3 godziny. Po tym czasie wyjąć, przestudzić.
Pomidory wrzucić do miski, dodać ocet jabłkowy, wymieszać i przełożyć do sparzonych słoików do 3/4 wysokości. W tym momencie można dodać czosnek, zioła bądź inne dodatki.
Olej podgrzać w garnku do temperatury 110st C, czyli momentu, w którym jeszcze się nie gotuje, ale zaczyna lekko pachnieć i parować. Gorącym olejem zalać słoiki, tak żeby pomidory były przykryte. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli zostały zalane gorącym olejem to nie trzeba ich pasteryzować.
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2015-11-05
Czas przygotowania
30M
Czas gotowania
3H
Całkowity czas
3H 30M
Średnia ocena
5
na podstawie 1 ocen
Bardzo łatwe Bezglutenowe Dodatki Jesień Przekąski Przepisy Przetwory wegańskie
Tagi
pomidory
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Wegański koktajl bounty (czekoladowo-kokosowy)
Następny wpis
Kanapka z twarożkiem
PomidorBazyliaMozzarella di bufala
Pasta pomodoro e mozzarella di bufala… Świet [...] Czytaj dalej +
Domowe bułeczki hamburgerowe
Odkrycie roku! Te bułeczki są po prostu wspaniałe. [...] Czytaj dalej +
Domowe czekoladki jak Michałki
Niedawno kupiłam nowe foremki na czekoladki. Musia [...] Czytaj dalej +
Krem pomidorowy z gruszką
Właśnie leży obok mnie miska z niedojedzonym kre [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2015/11/domowe-suszone-pomidory