Wykonanie
Troszkę ostatnio zaniedbałam blog, co nie znaczy, że nic się w mojej kuchni nie działo... Działo się sporo, ale nie wszystko zasłużyło na uwiecznienie na zdjęciu, czy wspomnienie na blogu. Ponadto na systematyczne "wklepywanie" postów brakowało mi po prostu czasu i sił...Dziś jeden z zaległych przepisów -
syrop z kwiatów z czarnego bzu... Wiem, że już po sezonie, ale na pewno przyda się w przyszłym roku :)Czarny bez zakwita na przełomie maja i czerwca. Najlepiej zbierać kwiaty z krzewów rosnących z dala od
drogi, ale też poza okresem oprysków na polach...Kwiaty czarnego bzu mają działanie przeciwwirusowe i wzmacniające. Są bogate w witaminy (A, B1, B2, B3, B6 i C) oraz mikroelementy (potas, wapń, magnez, sód, fosfor, miedź, żelazo, cynk).

Składniki:40 kwiatostanów dobrze rozwiniętych2 litry
wody1 kg
cukrusok z 5
cytrynSposób przygotowania:Kwiaty dokładnie oddziel od łodyżek i zalej je wrzątkiem. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Następnie przecedź, dodaj
cukier i
sok z cytryny. Wymieszaj i zagotuj. Przelej do przygotowanych wcześniej słoiczków lub butelek. Zakręć i postaw je do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.