ßßß Cookit - przepis na Syrop z kwiatów czarnego bzu...

Syrop z kwiatów czarnego bzu...

nazwa

Składniki

Wykonanie

Troszkę ostatnio zaniedbałam blog, co nie znaczy, że nic się w mojej kuchni nie działo... Działo się sporo, ale nie wszystko zasłużyło na uwiecznienie na zdjęciu, czy wspomnienie na blogu. Ponadto na systematyczne "wklepywanie" postów brakowało mi po prostu czasu i sił...
Dziś jeden z zaległych przepisów - syrop z kwiatów z czarnego bzu... Wiem, że już po sezonie, ale na pewno przyda się w przyszłym roku :)
Czarny bez zakwita na przełomie maja i czerwca. Najlepiej zbierać kwiaty z krzewów rosnących z dala od drogi, ale też poza okresem oprysków na polach...
Kwiaty czarnego bzu mają działanie przeciwwirusowe i wzmacniające. Są bogate w witaminy (A, B1, B2, B3, B6 i C) oraz mikroelementy (potas, wapń, magnez, sód, fosfor, miedź, żelazo, cynk).
Składniki:
40 kwiatostanów dobrze rozwiniętych
2 litry wody
1 kg cukru
sok z 5 cytryn
Sposób przygotowania:
Kwiaty dokładnie oddziel od łodyżek i zalej je wrzątkiem. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Następnie przecedź, dodaj cukier i sok z cytryny. Wymieszaj i zagotuj. Przelej do przygotowanych wcześniej słoiczków lub butelek. Zakręć i postaw je do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/06/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu.html