ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić zakwas i przepis na pierwszy chleb na zakwasie...

Jak zrobić zakwas i przepis na pierwszy chleb na zakwasie...

nazwa

Wykonanie

Oj, naczekałam się. Już kilkakrotnie planowałam przygotować samodzielnie zakwas w domu, ale do tej pory brakowało mi wystarczającej motywacji. W zeszłym tygodniu podjęłam to wyzwanie i... pełen sukces :) Mimo wielu obaw, wątpliwości, zakwas się udał, a chleb jest pyszny :)
Siedziałam pod piekarnikiem, wchłaniałam jego zapach i podziwiałam jak się rumieni... Już wkrótce kolejna próba, następny chleb, inne przyprawy...
Po kolei :):
ZAKWAS:
Składniki:
300 g mąki żytniej
300 ml letniej wody
ciepłe zaciszne miejsce
cierpliwość :)
Sposób przygotowania:
W czystym, wyparzonym słoiku - najlepiej powyżej 1000 ml - wymieszaj ok. 100 g mąki i 100 ml wody w temp. ok. 40 st. Powstanie dość rzadka papka. Przykryj słoik folią spożywczą, postaw w ciepłym miejscu i pozostaw go na 48 godzin.
Po tym czasie trzeba go nakarmić - dodaj ok. 50 g mąki i 50 g letniej wody. Wymieszaj i odstaw na 24 godziny.
Po upływie kolejnego dnia dosyp ok. 150 g mąki i 150 ml letniej wody, Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 24 godziny.
Piątego dnia możesz upiec swój pierwszy chleb :)
Przed użyciem zakwasu pamiętaj, by odłożyć około 50-80 g zakwasu na zaczyn na kolejny chleb :) Przechowuj go w niezbyt szczelnym pojemniku w lodówce nawet do 2 tygodni. Miernikiem tego, czy nadal jest dobry jest nieuzyskanie przez niego dziwnego pleśniowego koloru i włosków :)
CHLEB:
Składniki:
500 g zakwasu
250 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
250 ml wody
szczypta soli
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania:
Do odmierzonego zakwasu dodaj mąki oraz sól i przyprawy. Wodę w temperaturze pokojowej dodajemy stopniowo, mieszając wszystkie składniki. Konsystencja powinna być taka, by ciasto dało się jeszcze mieszać łyżką.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w misce na około 30-40 minut. Następnie przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź zwilżoną w wodzie łyżką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 4-5 godzin. Nigdy nie wkładaj do piekarnika chleba niewyrośniętego.
Piekarnik nagrzej do temperatury 230 st. Przed włożeniem chleba w formie wstaw do piekarnika garnuszek z wodą w celu wytworzenia pary. Włóż chleb. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 st. i piecz jeszcze 20-30 minut. Chleb wystudź. Najlepiej jeść kolejnego dnia :)
Wersja z siemieniem lnianym zamiast ziół:
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/11/jak-zrobic-zakwas-i-przepis-na-pierwszy.html