Wykonanie
Tegoroczne upały dokuczają mi mocniej, niż wiele innych poprzednich.
Winą za to obarczam mój ciążowy stan... Mam jednak olbrzymie wyrzuty sumienia względem Was, moich
drogich blogowych Czytelników, które mimo gorszego samopoczucia pchają mnie do kuchni :)Ostatnio szukam dań bez pieczenia, by nie musieć uruchamiać piekarnika. Inspiracji na smaki szukam za to w ogrodzie... na przykład na krzaczku z
jeżynami ;)
Składniki:150 g
ciasteczek owsianych z ziarnami100 g
masła250 g
sera mascarpone300 g
jogurtu naturalnego300 + 50 g
jeżyn5 + 1 łyżek
cukru pudru5 + 2 łyżeczek
żelatynySposób przygotowania:Przygotuj tortownicę o średnicy 19-20 cm: spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki delikatnie posmaruj
oliwą z oliwek.
Ciasteczka zmiksuj blenderem, dodaj rozpuszczone
masło i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyłóż na przygotowaną tortownicę, dociśnij i wyrównaj. Wstaw tortownicę do zamrażarki na 10-15 minut.5 łyżeczek
zelatyny zalej ok. 50-80 ml zimnej
wody i pozostaw do napęcznienia.
Ser wymieszaj dokładnie z
jogurtem i 5 łyżkami
cukru pudru.300 g
jeżyn zmiksuj za pomocą blendera i podgrzewaj na małym ogniu razem z napęczniałą
żelatyną. Mieszaj do rozpuszczenia składników. Gotową masę
jeżynową wlewaj powoli do masy serowej cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy przełóż
jąna schłodzony spód
ciasteczkowy. Wstaw do lodówki na około godzinę.Pozostałe 2 łyżeczki
żelatyny zalej kilkoma łyżkami zimnej
wody i pozostaw do napęcznienia. 50 g
jeżyn zmiksuj na gładki mus. Na małym ogniu podgrzewaj
jeżyny z
żelatyną, aż składniki dokładnie się połączą. Powstałą masę wylej ostyrożnie na schłodzony sernik. Schłódź w lodówce.Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z tortownicy - dzięki posmarowaniu brzegów
oliwą z oliwek pięknie wyjdzie.