Wykonanie
Przepis, który wymaga odrobinę zachodu. Ale obiecuję - warto! Przepyszne
ciasteczka, któymi nie pogardzi zarówno glutenowiec, jak i bezglutenowiec. Zapożyczyłam go od facetikuchnia.com.pl - na marginesie: znajdziecie tam mnóstwo inspirujących przepisów!
Składniki:150g
mąki kasztanowej100g
kaszy jaglanej1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia90g ciemnego
kakao60g zimnego
masła50g
śmietany 18%zairenka z dwu
lasek wanilii2
jajkaorzechy włoskiemąka bezglutenowa do podsypania
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną wsyp na duże drobne sitko i wypłucz pod kranem z gorącą
wodą. Im cieplejsza, tym lepiej! Potrząsaj sitkiem, aż zacznie wypływać zupełnie przezroczysta
woda. Czasami zajmuje to nawet 5 minut. Zagotuj
wodę w czajniki i przepłukaną pod kranem
kaszę przelej wrzątkiem i pozostaw do odcieknięcia.Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem, rozłóż
kaszę równomiernie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 st. z włączonym termoobiegiem. Zostaw delikatnie uchylone drzwiczki i susz około 50-60 minut. Mniej więcej co 10 minut mieszaj. Po wysuszeniu i przestygnięciu zmiel ją na
mąkę (ja użyłam malaksera).
Mąkę jaglaną i
kasztanową przesiej przez sito razem z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj posiekane
masło o dokładnie dłońmi wymieszaj całość. Dodaj 2
żółtka i 1
białko i wymieszaj. Następnie dodaj
śmietanę,
wanilię i wyrób ciasto. Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.Rozgrzej piekarnik do 220 st. Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wytnij dowolne kształty i ułóż
ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmaruj
ciastka białkiem i lekko wciśnij w nie
orzechy. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 4-5 minut. Zaczekaj, aż
ciastka lekko przestygną i zdejmij je z blachy.