Wykonanie
Uwielbiam
rabarbar i jak tylko się pokazuje od razu kupuje i szaleje :-).
Dżem z
rabarbaru po raz pierwszy zrobiłam w tamtym roku i tak mi zasmakował, że w tym roku powtórka. Idealnie pasuje na kanapki lub do ciasta :-). Jest pyszny słodko-kwaśny po prostu rewelacyjny.Czas słoikowy czas zacząć :-)Zapraszam wypróbujcie :-)Składniki:1500 g
rabarbaru - waga przed obraniem500 g
cukruskórka starta z 1
pomarańczy1
jabłko ze skórkąWykonanie:
Rabarbar obieramy dokładnie ze skórki, wkładamy do miski i zasypujemy
cukrem i odstawiamy na całą noc. Przez ten czas
rabarbar zmięknie i puści sok.Na następny dzień wkładamy całą zawartość do garnka, dodajemy skórkę z
pomarańczy,
jabłko i gotujemy na małym gazie mieszając, aż
rabarbar się rozpadnie.Gotujemy tak długo aż nasz
dżem zrobi się gęsty.Gorący dżemik przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na chwilkę.Smacznego :-)