ßßß Cookit - przepis na Dżem rabarbarowy :-)

Dżem rabarbarowy :-)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam rabarbar i jak tylko się pokazuje od razu kupuje i szaleje :-). Dżem z rabarbaru po raz pierwszy zrobiłam w tamtym roku i tak mi zasmakował, że w tym roku powtórka. Idealnie pasuje na kanapki lub do ciasta :-). Jest pyszny słodko-kwaśny po prostu rewelacyjny.
Czas słoikowy czas zacząć :-)
Zapraszam wypróbujcie :-)
Składniki:
1500 g rabarbaru - waga przed obraniem
500 g cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
1 jabłko ze skórką
Wykonanie:
Rabarbar obieramy dokładnie ze skórki, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc. Przez ten czas rabarbar zmięknie i puści sok.
Na następny dzień wkładamy całą zawartość do garnka, dodajemy skórkę z pomarańczy, jabłko i gotujemy na małym gazie mieszając, aż rabarbar się rozpadnie.
Gotujemy tak długo aż nasz dżem zrobi się gęsty.
Gorący dżemik przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na chwilkę.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/05/uwielbiam-rabarbar-i-jak-tylko-sie.html