Wykonanie
Dawno nie piekłam sernika...no i trza było to nadrobić...skorzystałam z tego przepisu.Sernik wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie spód troszkę za suchy.CIASTO:25 dag
mąki pszennej125g
margaryny4 łyżki
cukru pudru kakaowego [
kakao]1
żółtko1
jajko całe2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMASA SEROWA:1 kg
serka waniliowego0,5 l
mleka1
laska wanilii5
żółtek1,5 szkl.
cukru zwykłego2 budynie
waniliowe0,3 szkl.
olejuPOLEWA:0,5 kostki
margaryny3 łyżki
kakao1 łyżka
wody5 łyżek
cukru pudrurodzynkiWszystkie składniki na ciasto wymieszać za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciasto i dokładnie docisnąć do blaszki.
Wanilię przeciąć wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobać ziarenka.Włożyć wszystko do garnka, dolać
mleko i zagotować. Chłodne
mleko przecedzić. Do dużej miski wyłożyć
ser,
żółtka,
cukier,
budyń,
olej i 0,25 litra
mleka i dokładnie zmiksować. Następnie do masy serowej wlać resztę
mleka i wymieszać trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa ma konsystencję
mleka . Na przygotowany spód ciasta wylać masę . Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C przez około 50-60 minut (aż się ładnie zarumieni). Wystudzić. Gdy ciasto jest już zimne przygotować polewę. W małym garnku rozpuścić składniki polewy [oprócz
rodzynek].Na końcu dodać
rodzynki , wymieszać i polać ciasto.