Przepyszny murzynek z wiśniami, który błyskawicznie znika z talerza będzie świetną propozycją do kawy lub herbaty. Do upieczenia ciasta można też użyć malin, agrestu lub czerwonych porzeczek im owoce bardziej kwaśne tym smaczniejsze ciasto.składniki na okrągłą tortownicę 23 cm2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do posypania wiśni1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g margaryny3 łyżki kakao3 łyżki oleju1 szklanka cukru1/3 szklanki wody4 jajka1 litr wiśnicukier puder do posypania ciastaprzepisDo dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż margaryna się rozpuści. Wlewamy olej wsypujemy cukier oraz kakao, wszystko dokładnie mieszamy aż składniki się połączą i odstawiamy garnek z ognia.Umyte i wydrylowane wiśnie posypujemy mąką i delikatnie w niej obtaczamy.Do wystudzonej masy z rozpuszczoną margaryną, cukrem i kakao wsypujemy wymieszaną z proszkiem do pieczeniamąkę, dodajemy oddzielone od białek, żółtka i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy a białka ubijamy na sztywną pianę.Do utartego ciasta przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.Masę przelewamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką a na wierzchu układamy wiśnie.Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C około 60 minut, po upieczeniu obficie posypujemy cukrem pudrem.