Wykonanie
Jest to bardzo łatwe ciasto, robi się je naprawdę szybko i nie jest pracochłonne. Je g o największa zaletą jest to, że zawsze się udaje. Polecam tym, którzy uważają że nie mają ręki do ciast :)
Składniki5
jajek1,5 szklanki
cukru2,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
oleju1 szklanka
wody gazowanej lub oranżady2 łyżeczki
proszku do pieczenia3-4 łyżki
kakaoWykonanieUbić 5
jajek z
cukrem, następnie dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
wodę lub oranżadę ( jeśli dodamy oranżady to polecam użyć mniej
cukru),
olej i wszytko dokładnie zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części; do jednej dodać dodatkowo ok. 2-3 łyżek
mąki, a do drugiej
kakao. Ciasto nalewać na przemian do formy w kształcie babki ( ja używam silikonowej, jeśli macie zwykłą formę to trzeba ją natłuścić
masłem i posypać
bułką tartą) taka aby powstawały zakola. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C ok. 45 minut.
Opracowała Daria