Wykonanie
Pokrzyw u mnie od jakiegoś czasu dostatek, ale dopiero jak przekwitły w zeszłym roku, to pomyślałam, że mogłam przecież z nich zrobić kulinarny użytek.W tym roku przymierzałam się do zupy, ale zanim zdążyłam ją zrobić, to wpadły mi w oko koktajle pokrzywowe u Krysztally i bez namysłu już wielkiego i przygotowań poszłam narwać zielska i zrobić taki koktajl. Ale zanim
doszłam z pokrzywami do domu, to zmieniłam zamiar i w efekcie zrobiłam nie koktajl, ale gęsty mus, podobny do
jarmużowego .Na drugi dzień w drodze po pokrzywy wpadłam na pomysł, żeby tym razem zrobić z nich sos do pieczonych
ziemniaków. Resztą sosu polałam
sałatkę.Mus
bananowy z pokrzywamiSkładniki na porcję:* kilka pokrzyw* 2-3 łyżki
jogurtu*
banan* łyżka
żurawiny* łyżka
wiórków kokosowychPokrzywy umyłam, obrałam listki (przy tej czynności nie użyłam rękawiczek, co czułam na opuszkach palców jeszcze na następny dzień), wrzuciłam je do blendera, dodałam pozostałe składniki i zmiksowałam.Baaaardzo mi smakowało:)
Ziemniaki z piekarnika z sosem pokrzywowymSkładniki na sos:* kilka pokrzyw*
jogurt*
śmietana (niekoniecznie)* zielona
cebula* 2 wyciśnięte ząbki
czosnku* świeży
lubczyk i
czosnek niedźwiedzi*
sól,
pieprz,
kurkumaWszystko zmiksowałam.
Ziemniaki upiekłam w piekarniku, polewałam sosem i zajadałam:)
"Niektóre koguty myślą, że słońce wschodzi z ich powodu."Theodor Fontane