Wykonanie
Nic nie działa na mnie bardziej relaksująco niż pieczenie, oprócz biegania, oczywiście. I obojętne czy są to ciasta, bułeczki czy
ciasteczka. Podobnie lubię smażenie placuszków czy naleśników.Kiedy tak mnie ta chęć dopadnie, wpadam do kuchni, zaglądam do lodówki, przeglądam zapasy i smażę albo piekę z tego, co mam. A właśnie miałam
mąkę żytnią chlebową, której lubię używać wcale nie do pieczenia
chleba, lubię ją w ciastach, plackach, spodach do tart. Podstawę już miałam, a z dodatków wybrałam sezonowy
rabarbar, który na wytrawnie spisuje się znakomicie, i
paprykę, żeby dodać całości ostrości.Smażenie na
maśle klarowanym podnosi jakość potraw, bo
masło zostawia w nich swój delikatny smak i podkreśla ich świeżość. Placki można jeść same, z odrobiną roztopionego
masła klarowanego i posypane siekaną
natką pietruszki, z kleksem
jogurtu, albo jako dodatek, z keftami wołowymi czy jagnięcymi, albo z czym dusza zapragnie i jeszcze z kleksem
jogurtu, ten zawsze idealnie pasuje do
mąki żytniej i
mięsa.
Składniki: na 10 placków1 - 1 1/3 kubka*
mąki żytniej chlebowej1
jajko duże albo 2 mniejsze1/3 kubka
mleka rozcieńczonego odrobiną
wodysól,
papryka ostra w proszku, 1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego ( kuminu ) w proszku1 łyżka
miodu1/4
papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę1/4
papryki zielonej, pokrojonej w kostkę1/3 kubka 0.3 - 0.5 cm kawałków
rabarbaru1/2 dużej
cebuli, startej
natka pietruszki, posiekana3-4 łyżki
masła klarowanego - do smażenia*kubek = 250ml
Jak zrobić:
Mąkę wymieszaj z
solą,
papryką w proszku i
kminem.
Jajka rozbełtaj z
mlekiem i
wodą, dodaj do mieszaniny
miód, wymieszaj. Płynne składniki wlej do suchych i połącz łyżką. Jeżeli masa jest za gęsta można trochę rozcieńczyć
wodą, jeżeli odwrotnie, dodać więcej
mąki. Odstaw na 10 - 15 minut, żeby składniki dobrze się połączyły. Na końcu wsyp kawałki
papryki, i
rabarbaru,
potem natki pietruszki, wymieszaj. Dodaj startą
cebulę, jeszcze raz wymieszaj, ostatecznie dopraw
solą i
papryką.Na patelni rozgrzej
masło klarowane, nakładaj zgrabne placki na patelnię, po 3-4 na jeden raz i smaż, aż będą złociste, po 2-3 minuty z każdej strony ( czas zależy od grubości placka ).Podawaj natychmiast, prosto z patelni.