Wykonanie
Pulchniutkie rogaliki, które zaraz po upieczeniu przypominają
ciasto drożdżowe by na drugi dzień stać się kruchutkie. Zamknięte w pojemniku długo utrzymają świeżość.
2 i 1/3 szklanki
mąki pszennej (użyłam tortowej)250 gramów ugotowanych ostudzonych i pogniecionych dokładnie
ziemniaków (mogą być takie posolone, pozostałe z obiadu)0,5 szklanki
cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
oleju2 łyżki
cukru z
wanilią1
jajo2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej
śmietanycukier puder do posypania lub
lukier300 gramów
marmolady lub nutelli
Mąkę przesiewamy z
cukrami,
proszkiem do pieczenia, dodajemy
ziemniaki,
jajo,
olej i
śmietanę, zagniatamy elastyczne ciasto (na zdjęciu nie ma
śmietany, bo dodałam ją po całkowitym zagnieceniu ciasta, syn poleciał do sklepu :D).
Ciasto dzielimy na 4 - 5 równych kawałków. Jeden zostawiamy na blacie, resztę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Ciasto wałkujemy na podsypanym
mąką blacie na grubość około 0,5 cm, przecinamy na 8 trójkątów, nakładamy
marmoladę, zwijamy rogaliki.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odległościach około 2 - 3 cm.
Postępujemy tak do wykończenia ciasta z lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy rogaliki, pieczemy około 22 - 25 minut, do uzyskania złotego koloru (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Jeszcze gorące rogaliki posypujemy obficie
cukrem pudrem.Jeśli chcemy je polukrować poczekajmy aż wystygną.