Wykonanie
Chodziło za mną ostatnio ciasto
pomarańczowe ale takie babkowate. Poszukiwania nie były łatwe, jednak zdecydowałam się na ten z dodatkiem
jogurtu. Ciacho bardzo smaczne z dobrze wyczuwalnym smakiem
pomarańczy. Przepis z sprinklebakes.com .
Składniki :1 i 1/2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
cukru1 szklanka gęstego
jogurtu greckiego3
jaja1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoskórka otarta z 2 dużych
pomarańczy lub 2 łyżki otartej skórki
pomarańczy1/2 szklanki
olejuLukier :1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy1 szklanka
cukru pudruDo jednej miski przesiewamy
mąke,
sól i proszek.W drugiej łączymy
cukier,
jogurt,
jaja, ekstrakt, skórkę i
olej.Mokre składniki wlewamy do suchych. Mieszamy aż dobrze się połączą a ciasto będzie jednolite. Nie używałam miksera, wszystko mieszałam
łopatką.Ciasto przelewamy do kaksówki o wymiarach ok 13x23 cm. Pieczemy w temp. 175°C przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.Składniki lukru mieszamy na jednolitą masę. Polewamy ciasto.Smacznego :)