Wykonanie
Ciecierzyca to
groch,
groch włoski . Zawiera bardzo dużo
białka, ale także obniża ciśnienie tętnicze
krwi i poziom złego cholesterolu, sprzyja odchudzaniu i zapobiega zaparciom. Ma niski indeks glikemiczny i ponoć jest afrodyzjakiem a jej liczne zalety znane są i doceniane od wieków w krajach basenu Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. U nas nie jest jeszcze bardzo popularna, ale coraz więcej osób sięga po te smaczne kuleczki bo można z nich zrobić bardzo pyszne rzeczy .
Ciecierzyca czy inaczej
cieciorka nadaje się do przygotowywania różnych potraw. Najbardziej znany jest chyba humus czyli pasta do
chleba albo falafel, małe kuliste kotleciki ze zmielonej
ciecierzycy. Można
ciecierzycę dusić z
mięsem albo warzywami, ugotowaną dodawać do sałatek i zup, zmielić i użyć do pasztetu albo kotletów czy jako farsz pierogowy a nawet zrobić z niej pyszną przekąskę tak jak ja. Do pochrupania nadaje się idealnie. Suche ziarna
mieli się na
mąkę, z której
potem robi się
chleb albo placki.
Cieciorka jest ziarnem rośliny strączkowej i jak inne takie rośliny może powodować wzdęcia. Żeby była lżej strawna trzeba ją dobrze namoczyć i odlać
wodę, w której się moczyła a ugotować w świeżej. Dania z
ciecierzycą dobrze jest doprawić
ziołami ułatwiającymi trawienie. Do moczenia dobrze dodać 1 łyżeczkę
sody oczyszczonej.Orzeszki z
cieciorkiczas przygotowania: 1,5 godziny + czas moczenia
ciecierzycyskładniki :350 g suchych ziaren
cieciorki rodzaju kabuli czyli takich dużych, kremowych1 łyżeczka
oleju roślinnego1 czubata łyżeczka zmielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej1/4 łyżeczki
papryki ostrej mielonej1/2 łyżeczki
czosnku suszonego mielonego1 łyżeczka
soli himalajskiej
Jak zrobić orzeszki z ciecierzycy?
Ciecierzycę namoczyłam zalewając ją dużą ilością
wody i odstawiłam na kilkanaście godzin - najlepiej zrobić to wieczorem. Następnego dnia napęczniałe ziarna odcedziłam i przepłukałam.
Cieciorkę wsypałam do garnka i zalałam świeżą
wodą tak żeby była przykryta. Gotowałam 30 minut, odcedziłam. Wymieszałam dokładnie z
olejem i wszystkimi
przyprawami. Wysypałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C, grzanie góra dół, z termoobiegiem. W trakcie pieczenia 2-3
razy przemieszałam ziarna żeby piekły się równomiernie.Po upieczeniu odstawiłam
cieciorkę do przestudzenia i już, można jeść!Dobór przypraw do takiej przekąski jest dość dowolny. Użyjcie takich jakie lubicie, zróbcie sobie wersję mniej lub
bardziej pikantną, wedle własnych upodobań.