ßßß Cookit - przepis na Ciecierzyca do chrupania a'la orzeszki

Ciecierzyca do chrupania a'la orzeszki

nazwa

Wykonanie

Ciecierzyca to groch, groch włoski . Zawiera bardzo dużo białka, ale także obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu, sprzyja odchudzaniu i zapobiega zaparciom. Ma niski indeks glikemiczny i ponoć jest afrodyzjakiem a jej liczne zalety znane są i doceniane od wieków w krajach basenu Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. U nas nie jest jeszcze bardzo popularna, ale coraz więcej osób sięga po te smaczne kuleczki bo można z nich zrobić bardzo pyszne rzeczy .
Ciecierzyca czy inaczej cieciorka nadaje się do przygotowywania różnych potraw. Najbardziej znany jest chyba humus czyli pasta do chleba albo falafel, małe kuliste kotleciki ze zmielonej ciecierzycy. Można ciecierzycę dusić z mięsem albo warzywami, ugotowaną dodawać do sałatek i zup, zmielić i użyć do pasztetu albo kotletów czy jako farsz pierogowy a nawet zrobić z niej pyszną przekąskę tak jak ja. Do pochrupania nadaje się idealnie. Suche ziarna mieli się na mąkę, z której potem robi się chleb albo placki.
Cieciorka jest ziarnem rośliny strączkowej i jak inne takie rośliny może powodować wzdęcia. Żeby była lżej strawna trzeba ją dobrze namoczyć i odlać wodę, w której się moczyła a ugotować w świeżej. Dania z ciecierzycą dobrze jest doprawić ziołami ułatwiającymi trawienie. Do moczenia dobrze dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
Orzeszki z cieciorki
czas przygotowania: 1,5 godziny + czas moczenia ciecierzycy
składniki :
350 g suchych ziaren cieciorki rodzaju kabuli czyli takich dużych, kremowych
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 czubata łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
1/2 łyżeczki czosnku suszonego mielonego
1 łyżeczka soli himalajskiej
Jak zrobić orzeszki z ciecierzycy?
Ciecierzycę namoczyłam zalewając ją dużą ilością wody i odstawiłam na kilkanaście godzin - najlepiej zrobić to wieczorem. Następnego dnia napęczniałe ziarna odcedziłam i przepłukałam.
Cieciorkę wsypałam do garnka i zalałam świeżą wodą tak żeby była przykryta. Gotowałam 30 minut, odcedziłam. Wymieszałam dokładnie z olejem i wszystkimi przyprawami. Wysypałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C, grzanie góra dół, z termoobiegiem. W trakcie pieczenia 2-3 razy przemieszałam ziarna żeby piekły się równomiernie.
Po upieczeniu odstawiłam cieciorkę do przestudzenia i już, można jeść!
Dobór przypraw do takiej przekąski jest dość dowolny. Użyjcie takich jakie lubicie, zróbcie sobie wersję mniej lub bardziej pikantną, wedle własnych upodobań.
Źródło:https://smacznapyza.blogspot.com/2016/05/ciecierzyca-do-chrupania-ala-orzeszki.html