Wykonanie
Jedliście kiedyś pieczoną ciecierzycę? Ja zrobiłam ją, u nas w domu, pierwszy raz i wiem, że zrobię ją jeszcze kilka razu. Super alternatywa dla
chipsów, orzeszków. I do tego bardzo zdrowa. Polecam każdemu, kto jest uczulony na
orzechy. Przepis ten jest bogaty w
białko i błonnik, oraz zawiera stosunkowo niską zawartość tłuszczu. Tak przygotowana
ciecierzyca idealna jest na wieczór filmowy czy przekąska do pracy. Polecam.
'pieczona ciecierzyca'Składniki:- puszka
ciecierzycy- 1 łyżka
oleju- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
ostrej papryki- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 0,5 łyżeczki
czosnku granulowanego- 1/4 łyżeczki mielonego
kminku- świeżo zmielony
pieprz (dałam ok 0,5 łyżeczki)- 0,5 łyżeczki
soku z limonki- 1 łyżeczka tartego
parmezanu (opcjonalnie)
Ciecierzycę osączyć na sitku, przepłukać
wodą i osuszyć.Pozostałe składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Dodać
ciecierzycę i dokładnie wymieszać, tak aby
ciecierzyca była cała pokryta
przyprawami.
Ciecierzycę wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec w 180C (z termoobiegiem) przez ok 35-40 minut*. W połowie pieczenia
ciecierzycę zamieszać.Smacznego!* jeśli chcecie, żeby
ciecierzyca była bardziej chrupka, pieczcie ją dłużej, uważając, żeby jej nie przypalić.