Wykonanie
Wymyśliłam sobie kolejną kartoflankę, bo kartoflanki to ja bardzo lubię ;) Dziś zupa - krem, z dodatkiem podsmażanego
jabłka, słodkiego
banana, z aromatycznym
tymiankiem i kuminem rzymskim. Świetnie smakuje z
groszkiem ptysiowym.
Składniki :
groszek ptysiowy, polecam Produkty Cukiernicze Brześć10-12 średniej wielkości
ziemniaków1
cebula1
jabłko3 ząbki
czosnku1 niewielki dojrzały
banan1,5 l.
wody2 łyżki
oleju5 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe0 , 5 łyżeczki nasion kuminu rzymskiegoduża szczypta
curryduża szczypta
pieprzu cayennesól,
pieprz do smakuświeży
tymianekPrzygotowanie :Do garnka wlewam
wodę, dorzucam obrane i drobno pokrojone
ziemniaki,
liście laurowe i
ziele angielskie.
Cebulę mocno opalam na ogniu (lub na suchej patelni), wrzucam do garnka. Gotuję wszystko ok. 30 minut, do miękkości
ziemniaków. Kumin rzymski ucieram w moździerzu, wrzucam na patelnię ze średnio rozgrzanym
olejem, dodaję pokrojone w kostkę (obrane)
jabłko i gałązki
tymianku, smażę do momentu gdy
jabłko zacznie się rozpadać. Przekładam do garnka, dodaję też
banana w kawałkach i posiekany
czosnek. Wszystko miksuję na krem (wyjmuję
cebulę,
ziele angielskie,
liście laurowe i łodyżki
tymianku) oprawiam do smaku
curry,
pieprzem cayenne,
solą i
pieprzem. Podaję z
groszkiem ptysiowym.