Wykonanie
Pulchne, wilgotne, aromatyczne - nie sposób przestać ich jeść!
Upiec dobre muffinki wcale nie jest tak prosto! Z racji swoich małych kształtów, często za bardzo wysuszają się przy pieczeniu. Gdy z kolei przesadzi się z ilością
mąki, robią się zbyt twarde. Potrzeba tu złotego środka dobrze dobranych proporcji, składników i czasu pieczenia, aby otrzymać mistrzowski efekt.Poniższe to moja ulubiona wariacja w temacie muffinek i lekka przeróbka przepisu, z którego już kiedyś korzystałam: Muffinki
pomarańczowe z
ricotta .Uważam, że muffinki z
ricotta to bestsellerowa wersja tego typu babeczek. Dodatek
serka sprawia, że są niesamowicie miękkie, wilgotne i długo zachowują świeżość. Następnego dnia są równie smaczne, jak tuż po upieczeniu. Jak dla mnie, wprost rozpływają się w ustach, a ja rozpływam się razem z nimi od tego bajecznego smaku :)
Składniki na 12 sztuk - 1 blacha do pieczenia muffinek :1 i 1/2 szkl.
mąki1/2 szkl.
cukru1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia125g
ricotty - pół opakowaniasok z 1/4
pomarańczy1/3 szkl. musu
truskawkowego - zblendowane w sezonie
truskawki i
potem zamrożone w pojemnikachskórka starta z całej
pomarańczy1/2 szk.
maślank1/4 szklanki
oleju1 łyżeczka
aromatu pomarańczowego1
jajko2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowejszczypta
czerwonego barwnika spożywczego w proszku - na czubek wykałaczki ; można sobie odpuścić,
truskawki te ż dodadzą barwy
płatki migdałowe - do posypania
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche:
mąkę, proszek i
cukier.W drugiej misce dokładnie rozmieszać składniki mokre:
maślankę,
olej,
jajko, sok i skórkę ze świeżej
pomarańczy, mus
truskawkowy, skórkę kandyzowaną,
barwnik spożywczy oraz
ricottę.Przelać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko łyżką - nie mieszać za długo, wyłącznie na tyle aby połączyć składniki, jak zostaną grudki to nic się nie stanie.Przełożyć masę do papilotek - do 3/4 ich wysokości . Wierzch posypać
płatkami migdałowymi.Piec w 180C ok. 25-30 minut - u mnie dokładnie 27 minut . Blachę z muffinkami wkładać na środkowy poziom piekarnika - u mnie pieczone bez termoobiegu, grzałka góra-dół.Po upieczeniu jeszcze gorące wyjąć z formy muffinkowej i studzić na metalowej kratce - aby dokładnie odparowały .