Wykonanie
Te muffinki zrobiłam oczywiście w sezonie
truskawkowym, pomyślałam jednak, że będą na blogu pysznym wspomnieniem po lecie. Smak
pomarańczy wspaniale łączy się z
truskawkami, ale takie babeczki możemy też upiec z dodatkiem innych
owoców. Można spróbować też
truskawek mrożonych, ale należy użyć ich troszkę mniej i dobrze osuszyć. Smacznego:)Źródło: ,,Muffinkowe poczęstunki"250 g
mąki20 dag
truskawek1 szklanka
kefiru lub
maślanki1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
oleju1/4 szklanki soku z
pomarańczy2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka startej
skórki pomarańczowejTruskawki, umyć, osączyć, oderwać szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Suche składniki wymieszać razem w jednej misce, mokre w drugiej. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać łyżką.
Ciastem napełniać natłuszczone foremki do muffinek do 3/4 wysokości, powtykać
truskawki. Piec ok 25 min. w temp 180 stopni. Wystudzić i posypać
cukrem pudrem.