Wykonanie
Słodko, zdrowo i pysznie... Dla mnie nie może już być już lepiej. Tym bardziej, że jestem wielkim wielbicielem słodkich śniadań i lunchów. Dzisiaj więc jedno z moich ulubionych śniadań - wegańskie i bezglutenowe placuszki z
kaszy jaglanej z
bananem. Pycha!Możecie jeść słodko, a nie używać wcale rafinowanego
cukru. Wystarczy jak do słodzenia użyjecie naturalnie słodkich produktów, jakim np. są dojrzałe
banany . To niewątpliwie oprócz
daktyli, mój ulubiony środek słodzący. Uwielbiam robić z nich szybkie, nieskomplikowane wegańskie i bezglutenowe placuszki, do których wykonania używam nadmiaru ugotowanej
kaszy jaglanej . Te słodkie placuszki smakują każdemu, w szczególności dzieciom.
wegańskie, bezglutenowe, bez
cukru(ok. 12-15 placuszków)- 2 1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej- 1 i 1/4 szklanki
mleka roślinnego- 1 dojrzały
banan- 5 łyżek
skrobi z tapioki / ziemniaczanej- 4-5 łyżek
mąki kukurydzianej / lub innej ulubionej bezglutenowej- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- szczypta
soliDo malaksera wrzucam ugotowaną
kaszę jaglaną. Dodaję
mleko,
banana, pastę
waniliową,
sól. Całość blenduję na gładką masę.Do masy dodaję
skrobię, 4 łyżki
mąki kukurydzianej i
sodę. Ponownie blenduję do połączenia się składników.Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaję jeszcze 1 łyżkę
mąki. Masa ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany)Na patelni rozgrzewam
olej kokosowy i smażę placuszki z obu stron na rumiano (ok. 1 1/2 łyżki ciasta na jeden placek), uważając, by się nie przypaliły. Obracam je wtedy, gdy widzę, że po brzegach się ścinają.Placuszki podaję polane
syropem daktylowym, a Wy możecie użyć Waszych ulubionych dodatków.Smacznego!!!