ßßß Cookit - przepis na Placuszki z kaszy jaglanej z bananem

Placuszki z kaszy jaglanej z bananem

nazwa

Wykonanie

Słodko, zdrowo i pysznie... Dla mnie nie może już być już lepiej. Tym bardziej, że jestem wielkim wielbicielem słodkich śniadań i lunchów. Dzisiaj więc jedno z moich ulubionych śniadań - wegańskie i bezglutenowe placuszki z kaszy jaglanej z bananem. Pycha!
Możecie jeść słodko, a nie używać wcale rafinowanego cukru. Wystarczy jak do słodzenia użyjecie naturalnie słodkich produktów, jakim np. są dojrzałe banany . To niewątpliwie oprócz daktyli, mój ulubiony środek słodzący. Uwielbiam robić z nich szybkie, nieskomplikowane wegańskie i bezglutenowe placuszki, do których wykonania używam nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej . Te słodkie placuszki smakują każdemu, w szczególności dzieciom.
wegańskie, bezglutenowe, bez cukru
(ok. 12-15 placuszków)
- 2 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 dojrzały banan
- 5 łyżek skrobi z tapioki / ziemniaczanej
- 4-5 łyżek mąki kukurydzianej / lub innej ulubionej bezglutenowej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Do malaksera wrzucam ugotowaną kaszę jaglaną. Dodaję mleko, banana, pastę waniliową, sól. Całość blenduję na gładką masę.
Do masy dodaję skrobię, 4 łyżki mąki kukurydzianej i sodę. Ponownie blenduję do połączenia się składników.
Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaję jeszcze 1 łyżkę mąki. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany)
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i smażę placuszki z obu stron na rumiano (ok. 1 1/2 łyżki ciasta na jeden placek), uważając, by się nie przypaliły. Obracam je wtedy, gdy widzę, że po brzegach się ścinają.
Placuszki podaję polane syropem daktylowym, a Wy możecie użyć Waszych ulubionych dodatków.
Smacznego!!!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/05/placuszki-z-kaszy-jaglanej-z-bananem.html