Wykonanie
Te mięciutkie, ciągnące się batoniki zawdzięczają swoją
słodycz naturalnym składnikom, są mocno
czekoladowe a
orzechy laskowe dają przyjemny posmak uwielbianych kremów do smarowania :D Wyciągnięte z lodówki i przybrane świeżymi (najlepiej lekko kwaskowatymi)
owocami będą genialną opcją na letnią imprezę, sprawdzą się super jako przekąska na rower czy spacer w górach, a uformowane w kuleczki i obtoczone w wiórkach, słodkim
kakao czy w ramach totalnego szaleństwa pokryte
polewą czekoladową zamienią się w urocze, przepyszne
trufle. Jeden przepis a tyle możliwości :)kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiskładniki na 2 porcje►
daktyle suszone, bez pestek [300 g]► wrzątek [1/2 szklanki]►
orzechy laskowe, zmielone [80 g]► s ól [szczypta ]►
kakao ciemne [30 g / 1/4 szklanki]Zalać
daktyle wrzątkiem i pozostawić na 15 minut.Zblendować na gładką pastę.Do gotowej pasty dosypać zmielone
orzechy laskowe,
kakao i
sól. Wymieszać.Wyłożyć na folię spożywczą, uformować prostokąt o równej wysokości i włożyć do zamrażarki na przynajmniej dwie godziny. Gdy masa lekko stwardnieje można kroić i podawać :)