Wykonanie
Potrawa choć troszkę pracochłonna to bardzo łatwa w wykonaniu. Zdecydowanie smak podkręca tu dodatek delikatnego
sera pleśniowego. Dzięki obfitości węglowodanów dostarcza organizmowi dużo energii.
Ziemniaki do tej zapiekanki należy zalać wrzątkiem dzięki temu będą one nie tylko smaczniejsze, ale też zachowają więcej składników odżywczych. Danie podawać od razu po wyjęciu z pieca.
Składniki:50 dag
ziemniaków sałatkowych1
młoda cukiniagarść
fasolki szparagowej15 dag młodego
bobu½
brokułaSól do smaku
Przyprawa do ziemniaków do smakuPulpeciki:30 dag
mielonego mięsa wieprzowego- z
szynki2
jajkapęczek
szczypiorku1
cebula2 łyżki
bułki tartejSól i
pieprz do smakuSos:¾ szklanki słodkiej
śmietanki 22%1
jajko10 dag startej
mozzarelli10 dag
pleśniowego seraSzczypta
gałki muszkatołowejSól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Ziemniaki na zapiekankę zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy na półtwardo, odcedzamy studzimy kroimy na plastry, układamy na spodzie wysmarowanego cieniutko
masłem naczynia żaroodpornego, na
ziemniaki dajemy pokrojone w cienkie plastry
cukinię, oprószamy
solą oraz
przyprawą do ziemniaków.
Fasolkę,
brokuł i
bób blanszujemy w osolonej wodzie z ½ łyżeczki
cukru około 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie. Studzimy. Rozkładamy warzywa na
cukinii.
Pulpeciki:
Mięso mielone mieszamy z
jajkami, posiekaną
cebulką,
szczypiorkiem oraz
bułką tartą, doprawiamy do smaku
sola i
pieprzem , masę dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpeciki wielkości
orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki.
Sos:
Śmietankę roztrzepujemy z
jajkiem, doprawiamy
przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę. Posypujemy rozdrobnionymi
serami. Zapiekamy w rozgrzanym do 180*c piekarniku przez 45 minut.Podajemy gorące.