ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z warzywami, pulpecikami i serem

Zapiekanka z warzywami, pulpecikami i serem

nazwa

Wykonanie

Potrawa choć troszkę pracochłonna to bardzo łatwa w wykonaniu. Zdecydowanie smak podkręca tu dodatek delikatnego sera pleśniowego. Dzięki obfitości węglowodanów dostarcza organizmowi dużo energii. Ziemniaki do tej zapiekanki należy zalać wrzątkiem dzięki temu będą one nie tylko smaczniejsze, ale też zachowają więcej składników odżywczych. Danie podawać od razu po wyjęciu z pieca.
Składniki:
50 dag ziemniaków sałatkowych
1 młoda cukinia
garść fasolki szparagowej
15 dag młodego bobu
½ brokuła
Sól do smaku
Przyprawa do ziemniaków do smaku
Pulpeciki:
30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki
2 jajka
pęczek szczypiorku
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
Sól i pieprz do smaku
Sos:
¾ szklanki słodkiej śmietanki 22%
1 jajko
10 dag startej mozzarelli
10 dag pleśniowego sera
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki na zapiekankę zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy na półtwardo, odcedzamy studzimy kroimy na plastry, układamy na spodzie wysmarowanego cieniutko masłem naczynia żaroodpornego, na ziemniaki dajemy pokrojone w cienkie plastry cukinię, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków.
Fasolkę, brokuł i bób blanszujemy w osolonej wodzie z ½ łyżeczki cukru około 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie. Studzimy. Rozkładamy warzywa na cukinii.
Pulpeciki:
Mięso mielone mieszamy z jajkami, posiekaną cebulką, szczypiorkiem oraz bułką tartą, doprawiamy do smaku sola i pieprzem , masę dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki.
Sos:
Śmietankę roztrzepujemy z jajkiem, doprawiamy przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę. Posypujemy rozdrobnionymi serami. Zapiekamy w rozgrzanym do 180*c piekarniku przez 45 minut.
Podajemy gorące.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/05/zapiekanka-z-warzywami-pulpecikami-i.html