ßßß Cookit - przepis na Jogurtowo migdałowo waniliowe ciasto do góry nogami z rabarbarem

Jogurtowo migdałowo waniliowe ciasto do góry nogami z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Już dawno chciałam zrobić ciasto do góry nogami, a rabarbar od którego uginają się targowe stoiska zachęcił mnie do wykonania go w takiej wersji, oczywiście musiałam go zrobić w zdrowszej wersji czyli bez białej mąki i cukru więc dodałam migdały, mąkę owsianą cukier kokosowy i miód, a do tego smak podkręciła wanilia i imbir, z pozostałego rabarbaru zrobiłam pyszny dżem chia :) i już idę po następny bo mam na niego kolejne pomysły :)
Składniki :
rabarbar pęczek (ok 4-5 gałązek)
4 łyżeczki miodu
2/3 szklanki wody
laska wanilii
1cm kawałek imbiru
2 szklanki zmielonych uprażonych migdałów
1/2 szklanki mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła klarowanego
1/2 szklanki cukru kokosowego
3 jajka ( żółtka i białka oddzielnie)
250 ml jogurtu greckiego
kilka kropli domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Rabarbar tniemy na równie kawałki w zależności od tego jak chcemy je ułożyć, ja pocięłam na równie kawałki i układałam małe kwadraty raz pionowo raz poziomo (zdjęcie), następnie gotujemy je chwilę (uważając żeby się nie rozmiękły) w wodzie z miodem, imbirem i wanilią (nie wylewamy powstałego syropu, może się przydać np do przyrządzenia dżemu), tak przygotowany rabarbar (nie musi być miękki) układamy na spodzie kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowujemy ciasto, miksujemy masło z żółtkami i cukrem, dodajemy mąki, proszek do pieczenia, sól i mieszamy już łyżką, następnie dodajemy jogurt i wcześniej ubite białka, delikatnie mieszamy, masę wylewamy na ułożony wcześniej rabarbar
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45-50 minut, gdy ciasto ostygnie, przykładamy do niego płaską deskę do krojenia (lub cokolwiek innego płaskiego i większego od blaszki) i odwracamy delikatnie do góry nogami, tak żeby rabarbar był na wierzchu, odklejamy delikatnie papier do pieczenia. Smacznego :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2016/05/jogurtowo-migdaowo-waniliowe-ciasto-do.html