Wykonanie
Sernik to już chyba tradycja na każdych urodzinach,świętach musi być sernik!Tym razem troszkę zaszalalam i wyszedł sernik z efektem powiedzmy 3D😊Może kogoś zainspiruje powodzenia i smacznego.Spód
kakaowy na tortownice 26 cm200 g
mąki,120 g
masła z lodówki,80 g
cukru pudru,2
żółtka,1 łyżka
kakao gorzkiego,1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa serowa1 kg
sera ja użyłam z wiaderka,160 g
cukru pudru,120 g miękkiego
masła,6
jajek,3 łyżki
mąki ziemniaczanej,szczypta
soliWierzch sernika500 ml kremówkiłyżka
cukru pudru,łyżka
kawy inki,łyżka
kawy spaniapół tabliczki
gorzkiej czekolady,łyżka
masłaWszystkie składniki na spód ciasta zagniatamy i wylepiam dno tortownicy.Nie ma potrzeby kłaść pergaminu ani smarować
masłem.Pieke 15 minut w 170 stopniach. Studzę.
Białka oddzielam od
żółtek.Ubijam
białka ze szczyptą
soli na nie do końca sztywną pianę.Odstawiam
białka i miksuję
żółtka z
cukrem na puszysta masę.Następnie po kawałku dodaje
masło,miksuję i po chwili dodaje
ser i miksuję na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.Dodaję przesianą
mąkę oraz
białka i juz za pomocą trzepaczki delikatnie mieszam masę
serową.Wylewamy na przestudzony spód,wyrównuje i pieke przez 15 minut w 170 stopni następnie kolejne 90 minut juz w 120 stopniach.Gdy ciasto się upiecze trzeba je całkowicie wystudzić.Wierzch ciasta czyli
bita śmietana.Trzeba ubić
śmietanę z
cukrem pudrem wysmarować cienką warstwą wierzch sernika,następnie dodałam do pozostałej części
śmietany kawy i wymieszałam.Z kremu
kawowe go za pomocą rękawa cukierniczego bez żadnej tylki zrobiłam 8 dużych kropek na brzegach.Rozpuściłam
czekoladę z
masłem nad kąpielą
wodną.Łyżkę do zupy zamoczyłam w
czekoladzie i przeciągnełam nią od wierzchu kropki kawowej do środka ciasta.W ten sposób powstał efekt kwiatu.