Wykonanie
Mięciutkie i słodziutkie :) mmm czego chcieć więcej ?Co potrzeba?375 g
mąki pszennej7 g
drożdży instant60 g
masła2,5 - 3,5 łyżki
cukru375 l
mleka2
jajkaszczypta
soli15 g
cukru wanilinowegoolej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie :Do ciepłego
mleka, wsypać
drożdże, dodać łyżkę
cukru, wszystko razem dokładnie rozpuścić i odstawić na 10 min.
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać do wysokiej miski. Dolać zaczyn, dodać
jajka, resztę
cukru,
cukier wanilinowy,
masło i szczyptę
soli.Przez ok. 10 min. wyrabiać masę na gęste i gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 min.Na rozgrzany
olej wlewać małe porcje ciasta, smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone racuchy osuszyć na ręczniku papierowym.Posypać
cukrem pudrem.Smacznego !