Wykonanie
Nie wiem co to za problem, gdy ma się domu dzieciaczki – niejadki, na szczęście nie mam tego problemu. Moje maluchy pochłaniają właściwie wszystko, co by im się nie podało. Najważniejsze, żeby było sycące. Gdy na obiad jest zupa typu rosół, po godzinie słyszę pytanie „kiedy obiad?”, więc gdy gotuję zupę musi być sycąca, na
mięsie, które oczywiście zostaje wyjedzone z zupyNajczęściej do zupy dodaję
makaron,
ryż, czasami robię kluski, ale tym razem postanowiłam dodać
kaszę pęczak, która w zupie pięknie się ugotowała oraz
soczewicę czerwoną, która właściwie zagęściła pyszną zupę
pomidorową. Zupa ta jest przyprawiona dodatkowo
papryką słodką w płatkach, która
daje niesamowitego aromatu, podana jest z
suszonymi pomidorami oraz
natką pietruszki.
Składniki:2,5 l
wody;1 ćwiartka
kurczaka1
włoszczyzna3
łodygi selera naciowego
sól,
pieprz, 5 kulek
ziela angielskiego, 3
listki laurowe, łyżka suszonego
lubczyku,
cebula400 ml
przecieru pomidorowego Łowicz
cukier1 łyżeczka
papryki w płatkach4 łyżki
czerwonej soczewicy2/3 szklanki
kaszy pęczak5
suszonych pomidorówposiekana
natka pietruszkiWykonanie:Ćwiartkę
kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać
wodą. Gotować, w tym czasie obrać i pokroić warzywa,
cebulę opalić. Gdy
woda zacznie wrzeć dodać warzywa i
przyprawy, gotować
wywar 2 godziny. Jest to proces czasochłonny, ale jak dla mnie taki
bulion jest niezwykle esencjonalny i jest najlepszą bazą pod zupy. Po tym czasie dodać
soczewicę i
kaszę i gotujemy, aż
kasza będzie miękka. Wlewamy
przecier pomidorowy, dodajemy
cukier i gotujemy wszystko około 10 minut.Zupę podajemy z
suszonymi pomidorami, oraz posiekaną
natką pietruszki, można podać ze
śmietaną lub jeść bez
śmietanySmacznego!