Wykonanie
Okres przedświąteczny, Świąteczny i poświąteczny ewidentnie kojarzy mi się z sernikami. Ostatnio przedstawiałam Wam sernik z
brzoskwiniami, a dziś chciałabym pokazać Wam przepis na sernik tradycyjny. Jest to sernik bez ciasta na spodzie, ja zrobiłam go takiego „czystego” bez żadnych dodatków, ale oczywiście można wzbogacić go o
rodzynki, czy kawałki
czekolady. Bardzo prosty w przygotowaniu, ale pyszny i taki wyjątkowy. Ogólnie uwielbiamy serniki, więc ten również przypadł nam do gustu. Ostatnio najchętniej jadłabym serniki, naleśniki z
serem, dużo słodkiego, ale to chyba taki czas poświąteczny.
Składniki:– 0,75 kg
twarogu trzykrotnie zmielonego;– 3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków;– 5
jajek;– 125 g
masła w temperaturze pokojowej;– 4 łyżki
kaszy manny;– 1/2 opakowania budyniu
waniliowego;– 1 szklanka
śmietany 36%– małe opakowanie
cukru wanilinowegoWykonanie:
Masło utrzeć do puszystości, dodawać partiami
twaróg ucierając. W osobnej misce utrzeć całe
jajka z
cukrem na puch, dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać
kaszę,
budyń,
cukier wanilinowy i krótko zmiksować.Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej.Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, wystudzony sernik włożyć na całą noc do lodówki.Smacznego