Wykonanie
Ostatnio zajadałam się samymi ciężkimi potrawami, dużo kalorii,
bitej śmietany,
czekolady, na obiad też nie najzdrowiej. Postanowiłam troszkę coś odmienić. Zastanawiałam się, czy mój eksperyment wyjdzie smaczny i zaakceptowany przez resztę rodziny. Na szczęście wszyscy byli zadowoleni a zdrowe muffinki zniknęły w błyskawicznym tempie. Moja mała pociecha zajadała się nimi z ogromnym apetytem. Muffinki przygotowuje się błyskawicznie, co przy obecnym, zabieganym trybie życia jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Słodko, smacznie i zdrowo!

Składniki:– 1,5 szklanki zmielonych
otrębów pszennych;– 0,5 szklanki
mąki pszennej;– 2 łyżeczki
proszku do pieczenia;– 2 łyżki
stewii w proszku;– miąższ z połowy
wanilii;– 0,5 szklanki
oleju rzepakowego;– 1
jajko;– 1 szklanka
mleka;– 1 szklanka
jagód;–
sólWykonanie:W jednej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki (
otręby,
mąkę,
proszek do pieczenia,
stewię, miąższ z
wanilii, szczyptę
soli), wymieszać.W osobnym naczyniu wbić
jajko, rozkłócić rózgą, wlać
mleko oraz
olej. Wszystko połączyć za pomocą rózgi. Wlać do miski z suchymi składnikami, połączyć starannie. Umyte, przebrane, odsączone
jagody wrzucić do ciasta i wymieszać.Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, napełniać
ciastem do 2/3 wysokości.Piec około 30 minut w temp. 170 stopni.Smacznego