ßßß
Składniki:– 1,5 szklanki zmielonych otrębów pszennych;– 0,5 szklanki mąki pszennej;– 2 łyżeczki proszku do pieczenia;– 2 łyżki stewii w proszku;– miąższ z połowy wanilii;– 0,5 szklanki oleju rzepakowego;– 1 jajko;– 1 szklanka mleka;– 1 szklanka jagód;– sólWykonanie:W jednej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki (otręby, mąkę, proszek do pieczenia, stewię, miąższ z wanilii, szczyptę soli), wymieszać.W osobnym naczyniu wbić jajko, rozkłócić rózgą, wlać mleko oraz olej. Wszystko połączyć za pomocą rózgi. Wlać do miski z suchymi składnikami, połączyć starannie. Umyte, przebrane, odsączone jagody wrzucić do ciasta i wymieszać.Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, napełniać ciastem do 2/3 wysokości.Piec około 30 minut w temp. 170 stopni.Smacznego