ßßß Cookit - przepis na Golonka gotowana i podpieczona

Golonka gotowana i podpieczona

nazwa

Wykonanie

Nie umiem jeść dietetycznie, bardzo zdrowo, czy chudo. Nigdy wcześniej nie jadłam golonki, widziałam jedynie jak P. ją je, ale zaciekawił mnie smak i sposób jej przyrządzenia. Zaczerpnęłam porady u doświadczonej Pani
i sama postanowiłam przygotować golonką. Stresowałam się jak nigdy wcześniej, bo chciałam, żeby była mięciutka, żeby mięso samo odchodziło, a smak był pełen aromatów. Udało się, po 2,5 godzinnym gotowaniu i godzinie pieczenia wyszła pyszna mięciutka golonka pełna aromatów.
Składniki:
– 2 golonki;
włoszczyzna
– 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, sól, pieprz
– 30 dag kiszonej kapusty
– mielona papryka
Wykonanie:
Golonki zagotować z włoszczyzną (warzywa dałam w całości, tylko je obrałam) z dodatkiem ziela, listków, soli i pieprzu. Gotować około 2,5 godziny – do miękkości. Kiszoną kapustę przepłukać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, golonki przełożyć po ugotowaniu na kapustę, posypać papryką i zalać wywarem warzywnym. Piec w temp. 180 stopni około godziny.
Smacznego
Źródło:http://dom-agi.pl/golonka-gotowana-podpieczona