ßßß Cookit - przepis na Biała Pavlova – torcik bezowy

Biała Pavlova – torcik bezowy

nazwa

Wykonanie

Od dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza okazała się bardzo prosta do zrobienia, a torciki tego typu, szczególnie klasyczna Pavlova, są bardzo eleganckie i dekoracyjne. Polecam spróbować!
Składniki:
5 białek
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka octu (zwykłego lub winnego)
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
500 ml śmietanki 30%
500g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
aromat waniliowy
owoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżyny
Przygotowanie (20 min +2h pieczenia):
Beza
Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy, aż w masie nie będzie on zbyt wyczuwalny. Na końcu dodajemy mąkę oraz ocet i ubijamy jeszcze przez ok. 1,5 min.
Okrągły spód od tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ubitą pianę formując ją. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy, a dokładniej suszymy bezę 2 godziny w 150ºC.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy wysuszoną bezę do ostygnięcia. Zimną wyciągamy i dekorujemy kremem i owocami.
Krem mascarpone
Śmietanką 30% ubijamy z dodatkiem łyżeczki cukru pudru na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropel aromatu waniliowego i miksujemy do wymieszania składników. Masę nakładamy na wystudzoną bezę i nakładamy na wierzch owocki.
Smacznego!
Źródło:https://pastelfood.wordpress.com/2014/08/30/biala-pavlova-torcik-bezowy