ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony z ziemniakami i marchewką

Kurczak pieczony z ziemniakami i marchewką

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejna propozycja na kurczaka pieczonego z warzywami. Tym razem kurczaka upiekłam z ziemniakami i marchewką. Takie dania wyglądają bardzo apetycznie i co najważniejsze, smakują bardzo dobrze. Drób jest miękki i soczysty. Warzywa natomiast nabierają tego szczególnego smaku, który bardzo lubię, a którego nie osiągniemy w żaden inny sposób. W moim domu pierwsza znika marchewka. Naszym zdaniem jest rewelacyjna :)
Składniki (na 2 porcje):
4 pałki z kurczaka
2 - 3 łyżki oliwy
papryka słodka (około 1 łyżeczki)
pieprz - według uznania
sól - według uznania
5 marchewek
6 - 7 średnich ziemniaków
4 łyżki oliwy
czubata łyżeczka oregano
czubata łyżeczka ziół prowansalskich
płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Dużą blachę natłuszczamy 3 - 4 łyżkami oliwy.
Pałki oczyszczamy, myjemy, i wkładamy do miski. Dolewamy 2 - 3 łyżki oliwy i całość mieszamy, aby oliwa dokładnie pokryła mięso. Następnie każdą pałkę (ze wszystkich stron) solimy, pieprzymy i oprószamy papryką słodką. Miskę z pałkami przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Po tym czasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki kroimy na małe kawałki (takie na jeden kęs). Marchewkę kroimy na słupki. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w misce i dolewamy do nich 4 łyżki oliwy. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi oraz oregano, dodajemy płaską łyżeczkę soli i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to ręką.
Warzywa i mięso przekładamy na blachę do pieczenia. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i warzywach również przekładamy.
Blachę przykrywamy folią aluminiową (pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 60 - 65 minut. Ze względu na marchewkę, danie to musi być pieczone pod przykryciem. Folię zdejmujemy dopiero pod koniec pieczenia. Dzięki temu mięso i warzywa się zarumienią.
Pałki z ziemniakami i marchewką piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 45 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 15 - 20 minut.
Gdy ziemniaki i mięso są miękkie oraz apetycznie zrumienione, danie jest gotowe.
Ziemniaki i marchewkę można (jeśli zachodzi potrzeba) na talerzu lekko dodatkowo posolić.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/04/kurczak-pieczony-z-ziemniakami-i.html