Pyszne placuszki z jabłkami tym razem w innej, nieco zdrowszej odsłonie - żytnie razowe placuszki z dodatkiem olejukokosowego. Do ciasta nie dodaję cukru - osłodzą je nam dodatki! Ja podaję je z miodem, cukrem pudrem lub kwaśną konfiturą z mirabelek.Składniki (na około 10-12 sztuk, w zależności od wielkości):-1 szklanka mąki żytniej razowej-2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)-3/4 szklanki mleka-2 łyżki rozpuszczonego olejukokosowego-1 łyżeczka proszku do pieczenia-1 łyżka soku z cytryny-szczypta soli-1 łyżeczka cynamonu-3 średnie jabłkaMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce (małe oczka). Mieszamy razem mleko, żółtka, olej, sok z cytryny i jabłka. Masę przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy (można użyć miksera). Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na patelni beztłuszczowej lub posmarowanej odrobiną tłuszczu do zezłocenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!